Gå til sidens hovedinnhold

Har fått fem meldinger om ulv - jegere står i kø for å skyte

Artikkelen er over 5 år gammel

SKIEN: I Telemark har det kommet inn mange tips fra folk som mener de har sett ulv, men så langt er ingen bekreftet.

11 571 jegere har meldt sin interesse for ulvejakten kommende vinter.

Statens naturoppsyn (SNO) har den siste uken mottat fem meldinger fra personer som har gjort observasjoner de mener tyder på ulv i Telemark.

- Foreløpig har ingen av disse meldingene blitt bekreftet, og to av disse har vi konkludert med at er feilmeldinger, sier Rovviltansvarlig for SNO Telemark, Espen Marker til TA.

- Observasjonene er spredd rundt i fylket, og kommer fra blant annet Siljan, Sauherad og Bø. Vi har vært ute og sjekket flere av tipsene, men har avskrevet disse som gaupe, hunder eller andre typer av feilmeldinger, sier Marker.

På grunn av lite snø har det vært vanskelige forhold for SNO til å dokumentere eventuell ulv. Marker ber folk melde ifra om mulige ulve-observasjoner så snart de finner sted.

Det er dermed ikke bragt på det rene at det for tiden befinner seg ulv i fylket. Det har ikke lagt en demper på jaktlysten.

OVER 11 000 VIL JAKTE ULV

Denne vinteren er det, på landsbasis, lagt opp til lisensjakt på 16 ulver utenfor ulvesonen. 11.571 jegere har meldt sin interesse for jakten. Ulven er dermed det store rovdyret flest ønsker å få skyte på lovlig of regulert vis.

10.930 har registrert seg som lisensjeger på bjørn, mens tallet for jerv er 10.820, skriver Nationen, som har fått tallene fra Jegerregisteret.

Et overveldende flertall av dem som har meldt seg er menn; blant tusenvis av registrert lisensjegere, er det bare litt over 500 kvinner.

Informasjonssjef Espen Farstad i Norges jeger- og fiskerforbund, sier mange som løser lisens for rovdyrjakt, gjør det nesten automatisk, så de kan delta dersom det blir aktuelt.

MANGE MOBILISERER

– Når det blir lyst ut lisensjakt i et område, er det mange som mobiliserer. I Telemark var det 200 som jaktet ulv. Det synes vi er bra. I forvaltningen av rovdyrbestandene er jakt et viktig element, og vi føler at vi har fått et oppdrag fra myndighetene, sier Farstad.

Han legger til at mange synes jakten er spennende og viser til at bjørnejakten i Sverige er en stor hendelse.

Hittil i høst er det registrert fem fellinger av ulv i Norge. En av disse er registrert som nødverge.