Gå til sidens hovedinnhold

Frykter at ulven vil ta flere lam

Artikkelen er over 5 år gammel

TOKKE: Statens naturoppsyn er sikre på at det var en ulv som angrep fem lam i Tokke natt til mandag.

Mye snø i fjellet gjør at rovdyret trekker nærmere gårdene. Statens naturoppsyn forventer at dette vil skje igjen.

Til sammen fem lam ble angrepet av ulven. Angrepet har trolig skjedd i løpet av natt til mandag. Ett av lammene var drept og revet opp, mens ett annnet var så hardt skadet at det måtte avlives på stedet.

MYE BLOD

Det var mandag formiddag Charlotte Skogsrød fikk beskjed om at ett av lammene på jordet like ved huset var fullt av blod. Jordet ligger på andre siden av huset i Lårdal. Her beiter lammene på et jorde sammen med to hester.

Natt til mandag ble det hørt lyder fra jordet, men det ble antatt at lyden kom fra sauene som reiste seg for å beite. Da er det mye lyd fra bjellene på sauen. Virkeligheten viste seg å være en helt annen.

TRE DØDE

Nede på jordet oppdager Skogsrød at to lam var fulle av blod. Det ene er bitt i hodet, mens det andre har bitemerker i halsen. Begge to har kommet fra angrepet i live.

Senere viser det seg at ulven har angrepet ytterligere tre lam. Et var allerede dødt, et ble avlivet der og da, mens det tredje var såpass skadd at det måtte avlives mandag kveld.

Det er gjerde hele veien rundt jordet og ulven har trolig hoppet inn i matfatet.

Etter at lammene var samlet inn med hjelp av hund, manglet det to dyr. De to lammene hadde store skader.

- Det var et ganske forferdelig syn, bekrefter Skogsrød.

Nå er lammene samlet inn og fjernet fra jordet.

INGEN OBSERVASJONER

Rovviltansvarlig Espen Marker i Statens naturoppsyn (SNO) bekrefter at det mest sannsynlig er en ulv som har drept lammene som gikk på inngjerdet beite i Lårdal.

- Man kan aldri være hundre prosent sikker, men bittene er så kraftige at skaden mest sannsynlig stammer fra ulv, sier marker tirsdag morgen.

SNO har ikke mottatt observasjoner av ulv i område den siste tiden.

- Generelt kan jeg si at vi mottar meldinger om ulv fra hele fylket det siste året, men vi har ingen meldinger fra folk som skal ha sett ulv som kan knyttes til dette, legger han til.

Marker sier at vi må forvente flere meldinger om at ulv tar lam i tiden som kommer.

INGEN NYE MELDINGER

Ulven som har drept lammene i Lårdal er trolig en ung hannulv som er på vei gjennom Telemark.

- Vi har ikke fått nye meldinger om lam som har blitt tatt, og da vil jeg tro at en bare har gått videre. Dette høyst trolig en ung hannulv som er på vandring fra Sverige, forteller Marker.

Det har den siste tiden vært flere skadefellinger av ulv i Norge. SNO er ikke kjent med at det har blitt søkt om felle lårdalsulven.

- Eieren av lammene kan søke fylkesmannen om skadefelling og organisere jakten selv med eget jaktlag. Noen steder i landet holder det med noen få lam, og det kan virke som om grensen for dette blir lavere og lavere, sier Marker.

- IKKE FARLIG

Flere personser på facebooksiden til Telemark sau og geit gir utrykk for at de er redde for ulven som har vært aktiv i Lårdal de siste dagene.

- Denne er etter min mening ikke noe å være redd for, det er mye som er farligere enn denne ulven. Vi har ingen historikk på at ulver aktivt går inn for å ta mennesker, beroliger Marker.

SNO i Telemark mottar langt flere meldinger om sau tatt av rev og hund enn ulv.