Etter at ekspertene hadde vært oppe og sett, kom de fram til at sprekkdannelsene hadde kommet så langt at det måtte en antikvarisk restaurering til, sier direktør for Telemark museum, Jorunn Sem Fure. Arbeidet på Ulefos hovedgard er for lengst i gang, og nå er pengene på plass.

– Kunnskapsutviklende

Arbeidet som nå er i gang tar for seg vinduene. Sammen med tømrerarbeidet og maling av dører og søyler er dette beregnet til å koste 1,4 millioner kroner.

Det mest krevende blir allikevel oppussingen av veggene.

– Fasaden er i dårlig forfatning, den ble bygd på slagstein i 1807. Det er ikke som å pusse på hvilken som helst mur. Det er veldig spennende å høre på fagfolka, de har undersøker grundig og bruker den mest aktuelle kunnskapen man har i dag. Det er kunnskapsutviklende for håndverkerne våre, sier Sem Fure. Det er budsjettert med at arbeidet med pussing av mur kommer til å komme på to millioner kroner. I tillegg tror man at man kommer til å bruke en halv million kroner på malingsfjerning.

Pengene har i stor grad kommet fra privataktører.

Sparebankstiftelsen Holla og Lunde har bladd opp en million kroner.

Det samme beløpet har legatet med det mystiske navnet Sat sapienti bidratt med. For ordens skyld, Sat sapienti er et legat som blant annet yter bidrag eller gaver til vedlikehold og forbedring av historiske minnesmerker i Norge.

Stiftelsen Uni støtter tiltak som verner mennesker og fortidsminner. De har bevilget 700 000 kroner. Det samme beløpet håper rådmannen at han får politikerne i Nome til å bli med på. Telemark museum har hostet opp 900 000 kroner, stiftelsen Stadsraad Niels Aals Minde 200 000 kroner – det samme som Riksantikvaren.

Sem Fure er strålende fornøyd med bidragene.

– Det er generelt vanskelig å reise private penger til vedlikehold og reparasjoner. Det er lettere til nye ting som gir synlige endringer. Denne gang møtte vi velvilje og forståelse. Folk vet å sette pris på Norges viktigste empirebygg, avslutter direktøren som regner med at man er ferdige høsten 2016.