Slik vil anleggsbransjen skremme kjeltringene

Entreprenøren Implenia tok denne uken i bruk kunstig DNA-merking på sitt utstyr ved sine arbeidsplasser langs E39-traseen som bygges i Bergen i disse dager. (Foto: Tryg/ANB)

Entreprenøren Implenia tok denne uken i bruk kunstig DNA-merking på sitt utstyr ved sine arbeidsplasser langs E39-traseen som bygges i Bergen i disse dager. (Foto: Tryg/ANB)

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Arbeidsverktøy sprayes med usynlig væske, også kalt kunstig DNA, for å holde kjeltringer unna anleggsplassen. Væsken inneholder en unik kode, som kun kan sees under UV-lys.

DEL

Årlig stjeles det anleggsverktøy for titalls millioner fra arbeidsplasser over hele Norge. Nå er bransjen, politiet og forsikringsselskapene luta lei. De i gang med å merke arbeidsverktøy med kunstig DNA for å holde kjeltringer unna anleggsplassen.

Pådriver

Anleggsbransjen har tatt i bruk usynlig mikromerking for å forebygge tyveri, og gjøre det enklere å finne tyvgods. Første store prosjekt ut er anleggsområder langs E39 mellom Bergen og Os i Hordaland. Politiet er svært positive til tiltaket.

– Vi tror at samfunnet vil spare summer i millionklassen om slik merking blir enda mer utbredt, sier politiførstebetjent Bjørn Pollestad ved Nesttun politistasjon i Bergen. Han er en av pådriverne i Norge for utbredelse av merking med kunstig DNA.

Samarbeider

Tryg Forsikrings øverste leder i Norge, Espen Opedal, er positiv. Forsikringsselskapet er først ute med å stå bak den nye DNA-teknologien.

– Usynlig mikromerking, også kalt syntetisk DNA, har vist seg å være svært effektivt for å forebygge innbrudd på privatmarkedet. Nå inntar teknologien bedriftsmarkedet for fullt. Tryg Forsikring og politiet samarbeider om å få bedrifter til å ta i bruk den nye DNA-teknologien, forteller Espen Opedal.

Entreprenør-giganten Implenia har tatt i bruk teknologien på sine anleggsplasser langs E39-trasèen fra Os til Bergen.

– Vi er den første store entreprenøren som tar kunstig DNA-teknologi i bruk. Vi er veldig positive, sier HMS-sjef Anne Gundersen.

Unik kode

Enkelt forklart så smøres eller sprayes syntetisk DNA på gjenstander som skal sikres. Væsken blir blå under UV-lys. Flere og flere politikamre utstyres nå med UV-lommelykter. Væsken inneholder også en unik kode som kan registreres på nett.

Politiet samarbeider med forsikringsbransjen om kunstig DNA-merking. Det er Espen Opedal glad for.

– Vi har stort tro på at dette vil ha en forebyggende effekt. Og vi er glade for vi har fått med oss politiet på forebyggings-laget. Sammen håper vi på færre tyverier, uttaler Espen Opedal.

Leder for Trygs Næringslivsatsing i Norge, Espen Strømme legger til at hele samfunnet tjener penger på at antall tyverier fra anleggsbransjen reduseres.

- Store tyverier fra anleggsbransjen rammer mange ærlige folk. Entreprenører, politiet, forsikringsselskaper og samfunet generelt taper tid og penger på disse store og små anleggstyveriene, sier Strømme.

Svart arbeidsmarked

Politiførstebetjent Bjørn Pollestad ved Nesttun politistasjon i Bergen håper at andre politidistrikter også vil ta i bruk DNA-merking.

- Alt som stjeles fra norske byggeplasser må jo ha mottakere, og alt av utstyr forsvinner ikke ut av landet. Vi er temmelig sikre på at de som opererer på det svarte arbeidsmarkedet er kjøpere av mye av det verktøyet som stjeles. Når utstyret etter hvert blir merket, tror jeg markedet for dette vil bli vesentlig mindre. Risikoen for å bli tatt med verktøy som er stjålet, vil bli mye større, sier Pollestad.

Han legger til at det vil gjøre jobben mye enklere for politiet når de møter på skurker med tyvgods merket med DNA-kode. (ANB)

Artikkeltags