Gå til sidens hovedinnhold

- Tvang må begrunnes godt

Artikkelen er over 13 år gammel

- Institusjonene skal gi en faglig oppfølging og ikke benytte tvang og krav uten at dette er godt begrunnet.

Det sier nestleder Merethe Solstad og rådgiver Laila Christensen i sosial- og helseavdelingen hos Fylkesmannen i Telemark.

BALANSERE

- Når barnet er fjernet fra eget hjem, skal det offentlige balansere mellom barnets beste og barnets rettigheter. Det er et vanskelig lovverk og det er tatt opp med departementet. De mener rammene gir tilstrekkelig handlingsrom, sier Solstad.

VEDTAK DER OG DA

- Hva har institusjonen lov til å hindre?

- Loven tillater ikke faste husregler, som at alle skal være inne etter klokka 23. De må gjøre et enkeltvedtak når de mener det er nødvendig å bruke tvang for å avverge skade på person. Da må de fra før ha vurdert lempeligere midler som nytteløse eller at disse har vist seg åpenbart forgjeves eller utilstrekkelige, sier Christiansen.

- Hva hvis en 13-åring er uenig i vedtaket?

- Ungdommen kan påklage den til oss ved uenighet. Alle enkeltvedtak skal føres i en protokoll i institusjonen og begrunnes slik at vi og ungdommen det gjelder kan forstå hvorfor tvangsbruk var nødvendig, forklarer Solstad.

HJEMMEL TIL GRENSER

- Er enkeltvedtak en tidkrevende prosess?

- Nei, det er et papir som må fylles ut. Det er stort rom for skjønn i loven. Er vedtaket godt begrunnet, har lovverket hjemmel til handling, sier Solstad

- Det er en utfordring for institusjonene å stoppe ungdommene, men ville vi holde dem innendørs måtte vi hatt ungdomsfengsel. Departementet mener loven gir hjemmel til å ta ansvaret som er nødvendig i en offentlig omsorg.

GODT UTFØRT

- Men under tilsyn for to år siden slo dere ned på at ungdommen ble nektet mobiltelefon på rommet om natta og forbud mot nazisymboler på veggene?

- Regler som gjelder for alle, er i strid med loven. Da må det som sagt gjøres enkeltvedtak i hvert tilfelle. Vi mener ikke at ungdommen har det for fritt. Vi mener loven ivaretar institusjonens behov for tvang og behovet for bevaring av barnets integritet, presiserer Solstad, som legger til at Fylkesmannen har inntrykk av at arbeidet rundt i institusjonene blir godt utført.