Fredag kveld ble det klart at omlag 60 personer er innvilget sluttpakke i TV2. Kanalen gjennomgår omfattende sparetiltak og skal kutte 350 millioner frem mot 2020 gjennom programmet som internt er kalt «TV 2 2020».
Fristen for å søke sluttpakke gikk ut ved midnatt natt til lørdag. Fra før er det kjent at flere av TV 2s profiler som Nils Gunnar Lie, Jan Øyvind Helgesen og Signe Tynning har fått innvilget sluttpakke.
Nettavisen kjenner til at noen av dem som har fått sluttpakke har følt seg presset til dette. Noen er blitt skissert oppgaver de ikke ønsket å ha i fortsettelsen, mens andre regelrett har følt seg uønsket. Tynning innrømmer at hun var frustrert etter at hun ble tatt av skjermen i fjor vår, men understreker at hun ikke er blant dem som følte seg presset til å slutte i kanalen.
- Da jeg gikk av som programleder skjønte jeg hva jeg hadde i den andre enden. Men jeg har overhodet ikke følt meg presset til å ta sluttpakke. TV 2 har lagt veldig mye til rette for meg, sier Tynning til Nettavisen.
- Dialogen om at jeg skulle av skjermen startet med TV 2 ett og et halvt år før det ble kjent at jeg ikke skulle være programleder mer. Etter så mange timer på skjermen var det dessuten tid for noen utskiftninger. Jeg var enig i prosessen og har ikke noe å klage på.
- Blodig og fryktelig tøft
Lørdag var Nettavisen igjen i kontakt med TV 2-ansatte som uttrykker at det er et reelt press i kanalen om å ta sluttpakke, men ingen ønsker å stille til intervju.
I slutten av august gikk en av kanalens aller største stjerner, Davy Wathne, ut med denne kraftsalven i et intervju med VG:
- Jeg tror det blir blodig og fryktelig tøft – mye styggere og smertefullt enn vi har gått rundt og trodd.
Fredag uttalte leder redaksjonsklubbens leder i Oslo Stein Akre at enkelte ansatte også har sykmeldt seg på grunn av den krevende prosessen kanalen står i.
- Det er klart at vi er preget av situasjonen vi er i, det er mange ansatte og ulike reaksjoner. Det er en veldig spesiell stemning på huset og praten rundt kaffemaskinen handler om nedskjæringene.
- Noen har sykmeldt seg fordi de opplever prosessen som belastende, det gjelder personer fra enkelte avdelinger som er berørt i Bergen, forteller Akre.
Tynning erkjenner at hun var usikker på sin egen fremtid da det ble offentlig kjent i fjor at hun ikke skulle være på skjermen mer. Nyheten om at hun tar sluttpakke meldte kanalen selv i midten av august.
- Var frustrert
- Det var verken enkelt for meg eller TV 2 å komme med en løsning som var helt tilfredsstillende for begge parter.
- Jeg ga beskjed til dem om at jeg var frustrert over situasjonen. Etter at jeg hadde en runde med lederne løste det seg. Og etter 23 år i kanalen følte jeg at min tid var kommet til å slutte, sier Tynning som gir seg ved nyttår.
Hun har forståelse for at andre også føler på usikkerheten i nedgangstidene.
Jan Øyvind Helgesen slutter i TV 2 ved nyttår.TV 2
- I en slik fase er det alltid et dilemma. Noen vil alltid sitte og føle på at «det ikke er bruk for meg», kanskje tenke at «jeg fortjener bedre» eller kanskje «jeg ikke får det jeg fortjener». Det er naturlig i en omstillingsprosess.
TV 2-profilen Tynning kjenner også på at kanalen går inne i tøffe tider.
- Jeg er glad for at jeg slipper å være en del av det TV 2 gjennomgår nå. Jeg har fått være med på storhetstiden og tenker mye på dem som er yngre i kanalen. Jeg er både stolt av og glad for at jeg har tatt valget. Jeg er dessuten helt sikker på at TV 2 kommer til å overleve.
- Jeg tror kanalen må belage seg på veldig tøffe tider, derfor er jeg glad for at jeg ikke skal være en del av det. Men jeg håper ledelsen vet hva de gjør.
- Bekymret for TV 2
TV-legenden Nils Gunnar Lie tok også sluttpakke og har allerede hatt sin siste arbeidsdag i TV 2.
- Jeg er 66 år og får lønn langt inn i neste år. For meg var dette helt frivillig. Jeg tenker en del på utviklingen i bransjen, og talenes tale er klare, og gjelder over hele rekken. Folk bruker lineær TV mye mindre enn før, sier Lie til Nettavisen.
- Jeg er både bekymret og urolig for det som skjer i TV 2, og føler med mine kolleger som selvsagt er spent på hva som kommer til å skje i fortsettelsen.
Lie har bestemt seg for å nyte pensjonisttilværelsen med sine barnebarn. For Tynning sin del gjenstår ennå arbeidsoppgaver, selv om det ikke blir som TV 2-ansatt.
- For meg var det helt riktig å gi meg. Jeg har et bokprosjekt på gang og skal lage en dokumentar for TV 2. Men etter at jeg gikk av som programleder hadde jeg en frustrasjonsperiode. Jeg lurte på hva jeg skulle gjøre i fortsettelsen og hva kanalen skulle bruke meg til.
- Men for min del var prosessen veldig fin. Det har verken vært noen mystisk over den eller noe drama. Jeg følte jeg ble hørt og sluttet fordi det passet min situasjon.
Flere TV 2-profiler slutter
Jan Øyvind Helgesen har vært i kanalen i 25 år når han gir seg ved nyttår. I likhet med Tynning og Lie tenker han på de yngre i bedriften.
- Det er jo ingen hemmelighet at det er tøffe tider, og jeg synes synd på dem som er i 40-årene, har småbarn og boliglån.
I sportsavdelingen kvitter TV 2 seg med Jahn Ivar «Mini» Jacobsen, Freddy Dos Santos, Aleksander Schau, Thomas Aune og Ole Martin Årst. Disse var ikke fast ansatte i kanalen.
Årsaken til at sportsprofilene må slutte er at kanalen som kjent tapte rettighetene til norsk fotball til TVNorge-eier Discovery fra neste år.
Fristen for å søke sluttpakke i TV 2 gikk ut midnatt natt til lørdag. TV 2 ønsker ikke å kommentere noe rundt dette før mandag. Det opplyste kommunikasjonssjef Jan Petter Dahl til Nettavisen fredag.