Ble drillet i livredning

ØVELSE: I forbindelse med Tuddal Triage ble det lørdag kjørt en fullskala øvelse for hjelpekorpsere, politi og ambulansetjeneste.

ØVELSE: I forbindelse med Tuddal Triage ble det lørdag kjørt en fullskala øvelse for hjelpekorpsere, politi og ambulansetjeneste. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

HJARTDAL: Lørdag gikk alarmen for mannskaper fra hjelpekorpsene, politiet og ambulansetjenesten. Denne gangen var det heldigvis bare en velregissert, men like fullt nødvendig øvelse.

DEL

Det gjelder å være godt forberedt når uheldige skigåere og andre må hentes ut av snømassene. Når skredalarmen går teller hvert minutt, og allerede etter 45 minutter synker sjansen for å overleve dramatisk. 

Denne helgen er over 100 mennesker fra Røde Kors, politiet og AMK samlet for å øve på effektiv livredning i skred.

Under Tuddal Triage, som samlingen heter, ble det lørdag kjørt en fullskala øvelse for voksne hjelpekorpsere, politi og ambulansetjeneste.

- Å kjøre Sea King var helt sykt

- Første alarm gikk 04.30 i dag morges. I tillegg ble det arrangert en skredøvelse for RØFF (Røde Kors Førstehjelp og Friluftsliv), som er et tilbud til ungdom. De fikk, i tillegg til å øve på søk i skred, være med på sin aller første tur i et Sea King-helikopter. Klokken 12.00 gikk alarmen for den store skredøvelsen, der blant annet et Sea King-helikopter, lavinehunder og politihelikopter deltok. Vi fikk også besøk fra redningsmannskaper fra Skopje Røde Kors, sier kommunikasjonsrådgiver Bjørn Runar Foss Sodeland i Røde Kors Telemark i en pressemelding.

LES OGSÅ: Nå er det betydelige skredfare - i helgen skal de terpe på å redde liv

Karsten Nieuwenhuize (14) fra RØFF Seljord, sa følgende etter øvelsen:

- Å kjøre Sea King-helikopter var helt sykt. Jeg elsker RØFF. Det som er bra med å være med her, er at vi gjør mye spennende og vi lærer å redde liv.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FORNØYD: Karsten Nieuwenhuize (14) er med i RØFF Seljord.

FORNØYD: Karsten Nieuwenhuize (14) er med i RØFF Seljord. Foto:

- RØFF-ungdommen har et flott sosialt samhold og ungdommen liker at vi gjør ting skikkelig og stiller krav. Vi kan tulle og flire, men er seriøse når det gjelder, opplyser veilederne i RØFF Seljord, Søren Therkildsen og Ulrik Undahl.

- Enormt viktig

- Vi er veldig godt fornøyd med øvelsen og vi kunne ikke fått bedre vær. Det har gitt oss mulighet til å øve på alle momenter vi kan komme ut for med alt fra helikoptersøk til ambulanse, lavinehunder og frivillige letemannskaper. For oss er samarbeidet med de frivillige enormt viktig, og derfor har vi prioritert å være med på denne øvelsen, uttaler innsatsleder Bjørn Olav Eilefstjønn i Sør-Øst politidistrikt.

Audun Darrud, leder i Hjartdal Røde Kors, er enig:

- For oss er det helt avgjørende å øve på hendelser som dette. På den måten blir vi bedre på å gjøre det vi er her for – redde liv. Spesielt viktig i dag er at vi har fått mulighet til å øve sammen med politi og ambulansetjeneste som på en reell hendelse.

FAKTA OM TUDDAL TRIAGE

• Tuddal Triage arrangeres av Hjartdal Røde Kors.

• I 2018 er det 8. gang frivillige og nødetater møtes for å trene i Tuddal.

• Totalt deltar rundt 100 mennesker i årets øvelse.

• Målet med øvelsen er å gi frivillige og redningsetatene mulighet til å øve på samhandling.

• Representanter fra City Red Cross of Skopje i Makedonia, deltar på øvelsen som observatører.

Artikkeltags