Her må gutta skjerpe seg

MOTE SOM REDDER LIV: I en fersk undersøkelse går det frem at de færreste av oss bruker refleks når vi går ut i mørket. (illustrasjonsfoto) Foto: If Skadeforsikring

MOTE SOM REDDER LIV: I en fersk undersøkelse går det frem at de færreste av oss bruker refleks når vi går ut i mørket. (illustrasjonsfoto) Foto: If Skadeforsikring

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

SKIEN: Fersk undersøkelse viser at kvinner er langt bedre enn menn på refleksbruk

DEL

En fersk undersøkelse viser at 57 prosent av de spurte kvinnene svarer at de alltid bruker refleks når de går ut i mørket. Tilsvarende prosent for menn er nede i 34.

Det skriver Nettavisen.

Totalt er 2096 personer spurt, og det er Norstat som har gjennomført undersøkelsen på oppdrag for forsikringsselskapet If.

Det kommer også frem at Oslo-borgere er de dårligste på refleksbruk. Bare 28 prosent av de spurte i hovedstaden svarte at de alltid bruker refleks når de går ut i mørket.

I de understående kategoriene var tallene som følger:

  • Byer med mer enn 50.000 innbyggere - 40 prosent
  • Byer med mellom 5000 - 50.000 innbyggere - 48 prosent
  • Tettsteder - 53 prosent
  • Landsbygder - 58 prosent

– Blir usynlig uten refleks

– Dette er tall som vi må på alvor. Folk i storbyene føler nok en falsk trygghet fordi de tror at gatelys og annen belysning gjør dem godt synlige i trafikken. Med dunkelt gatelys og mørke klær som ikke reflekterer billyktene, blir de nærmest usynlige, sier informasjonsdirektør Jon Berge i forsikringsselskapet If til Nettavisen.

I undersøkelsen kommer det frem at 45 prosent av de spurte hevder å bruke refleks når de går ut i mørket, dette er tall Trygg Trafikk er tvilsomme til.

– Våre tall viser at det bare er 32 prosent av oss som bruker refleks. Hvert år gjør vi fysiske tellinger ute sammen med Utrykningspolitiet (UP), og disse tallene er fra i fjor, sier kommunikasjonsjef i Trygg Trafikk Ann-Kathrin Årøen til Nettavisen.

Årøen tror rett og slett ikke alle er like ærlig når de svarer på spørreundersøkelser.

– I slike undersøkelser oppgir gjerne folk at de trener mer enn de faktisk gjør, og at de spiser sunnere enn de faktisk gjør. Alle har lyst å være flinke når de blir spurt, sier Årøen.

En økende trend i markedet er klær med integrert refleks.

– Risikoen i trafikken halverer risikoen for å bli påkjørt i trafikken hvis du bruker refleks, mener Berge i If.

Ifølge Trygg Trafikk har 93 fotgjengere omkommet i trafikken i Norge fra 2010 til 2015. I samme periode er 449 personer blitt hardt skadd i trafikken. Fem prosent av dem som ble påkjørt brukte refleks.

– Det kommer stadig nye refleksprodukter på markedet, her jobbes det godt med innovasjon. Målet er å skape refleks som har god nok reflekseffekt og ikke blir slitt i vask, sier Årøen.

– Slike plagg kan rett og slett redde liv.

Artikkeltags