Kjøper seg helvetesuke

TRENEREN: Joe-Helge Ruud, mentaltrener ved Stamina i Porsgrunn.
FOTO: ELLEN ESBORG

TRENEREN: Joe-Helge Ruud, mentaltrener ved Stamina i Porsgrunn. FOTO: ELLEN ESBORG

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

PORSGRUNN: Vekkerklokka viser 05.00, og joggeskoene står klare til dyst. Det kan høres ut som et mareritt, men skal være mental føde.

DEL

De fikk beskjed om å komme seg ned, de 30 deltakerne i Telemark Challenge. Nesten alle hadde kommet seg til topps i den 45 meter høye heisekrana ved Porsgrunn mekaniske verksted. Klokka var fem, lørdag morgen. Vinden var sur, men kroppen var ikke lenger trøtt da de aller fleste gikk utenfor kanten og firte seg ned.

– Ved å gjøre ting en ellers ikke gjør får en selvtillit av å mestre, mener mentaltrener Joe-Helge Ruud. Han står bak helvetesuka som har blitt arrangert i Porsgrunn to ganger denne høsten, med nær 60 deltakere totalt. Ved å stå opp klokka fem, og møte til trening klokka halv seks, hver dag i sju dager skal man oppnå mer enn en sterk kropp.

Står fast

– Disse menneskene er i en setting de ønsker å endre på. Det har faktisk minst med fysikken å gjøre, det handler ikke om å bli bedre, men å endre noe. Alle har ulike utgangspunkt, men felles for deltakerne er at de enten karrieremessig, fysisk eller psykisk opplever at de står fast. Ved å rykke dem ut av hverdagen spisser vi instinktene. Bare det å stå opp klokka fem og gjøre en fysisk øvelse gir en ganske kul mestringsfølelse, sier Ruud.

Enkelte av deltakerne var hadde fysikk til å løpe maraton, mens andre neppe ville fullført en kilometer med jogging. Aldersspennet var fra 55 til 16 år, og bakgrunnene var ulike. Felles for alle var at de forpliktet seg til å gjennomføre en helvetesuke, de betalte faktisk for å stå opp klokka fem hver morgen i sju dager.

– Klokka 05.30 skulle alle reise hjemmefra. Da fikk de en filmsnutt med dagens oppmøtested på facebooksiden vår, sier Ruud.

– Det å stå opp tidlig gjør noe med hele deg. Du må planlegge, ta bevisste valg. En kaster ikke bort tid på unyttige ting, om en vet at en skal legge seg tidlig, for å stå opp tidlig. Dessuten har ikke døgnet nok timer for mange. Mange av deltakerne skal på jobb, og det er vanskelig å finne andre tidspunkt på dagen der de får tid til trening.

Bootcamp

Forrige helvetesuke ble avsluttet ved å slepe tunge dekk opp Valås. De svømte i Kverndammen før sola hadde stått opp, og de hadde bootcamp på treningssenter. I november skal han på nytt snekre sammen et nytt program i en ny helvetesuke. På nyåret venter en ekstremvariant for godt trente.

Ideen om en helvetesuke kommer fra forsvaret.

– Nå er ikke vi i krig. Men mange opplever hverdagene som litt «krigete», og en uke med sterkt fokus er nok til å lære seg nye mentale teknikker, avspenning og sette seg overkommelige mål, sier Ruud.

Målet med helvetesuka er at den indre dialogen skal gå fra «Jeg har et problem», til «Hvordan løser jeg dette».

Artikkeltags