Nå dukker denne opp i Treungen - brukte tre år på å bygge kopien

Paris

Paris

Artikkelen er over 4 år gammel

NISSEDAL: Et lite stykke Paris i Treungen, ja det er fullt mulig. Om få uker avduker Z Museum sitt nye monument.

DEL

En eksakt kopi av den legendariske Notre Dam-kirken i Paris blir avduket på Z museum 14. mai. Men den er ikke bygget i samme materialer som orginalen. Den er bygget av fyrstikker, Nittedalsfyrstikker. En mann har brukt tre årsverk på det staselige byggverket. I full størrelse er den naturligvis ikke, men det imponerende byggverket i tre er allikevel stort nok til å imponere besøkende. Det er Frank Lien ved Z museum overbevist om.

400 000 fyrstikker

- Det er et fantastisk byggverk. Skalaen er 1:100, og totalt har det godt med et sted mellom 300 og 400 000 fyrstikker for å bygge det ferdig, forteller han til TA.

Notre Dam-kopien har Z museum fått av Nittedals fyrstikkfabrikk.

- Det var stor konkurranse om å få denne kopien. Sønnen min har fulgt prosessen mot Nittedalsfyrstikkfabrikk, og han har gjort en kjempejobb. Flere vil ha byggverket, men det var altså Z Museum som trakk det lengste strået. Det er vi veldig stolt av. Notre Dam-verket passer veldig godt inn i vår varierte samling, og det kommer nok til å trekke både norske og utenlandske turister til Treungen, sier museumseier Johan Ziener Thronsen.

14. mai er altså avdukningen. Museet jobber med å få besøk fra den franske ambassaden denne dagen, men uansett ambassadebesøk eller ei - museet gleder seg til å vise frem Notre Dam til folket.

Fraktet på vinterføre

- Det var en strabasiøs ferd å få den frem hit. Den ble fraktet på henger bak en varebil på skikkelig vinterføre, men heldigvis kom modellen uskadet frem, forteller Lien.

Museet i Treungen står nå i startgropen for årets sesong. I påsken hadde de åpent hver dag, og frem til 20. mai er det bare åpent i helgene.

- Fra rundt 20. mai åpner vi dørene hver dag gjennom sommeren og til godt ut på høsten. Det gleder vi oss til, vi har også fått på plass en enda bedre kafè til dette året - det er bra for gjestene våre, avslutter Lien.

Artikkeltags