Vi trodde egentlig det var en gammel og værbitt båt, mett av dage som hadde forvillet seg inn mellom blankpolerte racerbåter, og selves kongesjaluppen «Stjernen», men der tok vi grundig feil.

Denne seilbåten, som på avstand så ut til å ha gjort sitt beste på sjøen, var ganske så ny, produsert for kort tid siden i Litauen. Det kan Elisabeth Øvretveit, datter av eieren Arild Øvretveit, berette om. En båt som ifølge Elisabeth er tatt inn for salg, men selv er både hun og pappaen svært spente på om det er marked for en slik båt.

FLAT BUNN

Båten er en seilbåt med flat bunn, men med sidekjøler som visstnok hollandske kanalbåter har. Dermed kan den seile i svært så grunt farvann.

- Med ett rektangulært seil kan den imidlertid seile bare med vinden, derfor er det motor ombord. Den store fordelen med båten er at den trolig krever minimalt med vedlikehold, her er det i hvert fall ingen ting som skal poleres, sier Elisabeth.

Ingen tvil om at båten skiller seg ut, og vekker oppsikt blant nabobåtene. Hva båen koster, nei det vil hun ikke ut med.

MEKKA

For trebåtfrelste er Trebåtfestivalen i Risør årets høydepunkt, for med må det være som å komme til Mekka. Dette selv om det ikke er så stor skilnad på årets festival i forhold til fjorårets og året før der og så videre. Nyheter blir presentert, mer eller mindre vakre. Blant prototypene det som konstruktøren Jan-Erik Haavi karakteriserer som drømmebåten. Båten er 8,3 meter lang og 2,95 meter bred og kan gjøre minst 45 til 50 knop med en dieselmotor på 250/300 hestekrefter. Om båten er så vakker, var et diskusjonstema på bryggekanten.

- Jeg har fokusert på en sosial båt med høy komfort for fører og passasjerer, sier konstruktøren. Prisen er ikke helt fastlagt, men det blir i øvre prisklasse.

- MÅ PÅ TREBÅTFESTIVALEN

Båtbygger Tore Ramberg fra Kragerø er fast gjest på Trebåtfestivalen.

- Det er vel fire år siden jeg var med som utstiller, men jeg må jo ned hit for å se hva som skjer på markedet, og ikke minst kjenne lukten av trebåter. Dessverre er det ikke lengre noen fortjeneste i trebåtproduksjon, skal man virkelig ha noe igjen for arbeidet, så blir prislappen så høy at markedet blir svært så begrenset, sier han.

Startskuddet for festivalen gikk i går, og den avsluttes søndag ettermiddag. I forbindelse med festivalen er det lagt opp til ulike aktiviteter og konserter. I kveld med Postgirobygget.

Et 80-talls båter er stilt ut på sjøen i indre havnebasseng. I tillegg 40 utstillere på land.