Dette kan koste deg flere tusen

KAN FØRE TIL BØTER: Dersom du spruter ned fotgjengere i trafikken kan du bli bøtelagt. Det bekrefter politiet. Foto: NTB Scanpix

KAN FØRE TIL BØTER: Dersom du spruter ned fotgjengere i trafikken kan du bli bøtelagt. Det bekrefter politiet. Foto: NTB Scanpix

Artikkelen er over 2 år gammel

SKIEN: Smeltevann i kjørebanen har ført til at mange fotgjengere har fått en skikkelig kalddusj av biler som har sprutet dem ned de siste dagene. Bilføreren kan få bot dersom vedkommende blir anmeldt.

DEL

Det bekrefter politiadvokat Ingebjørg Landsverk i Sør-Øst politidistrikt.

Sluk og kummer som blir tettet igjen og snø som smelter gjør at det blir store vanndammer enkelte steder, og når bilene kommer i høy fart kan vannet sprute mange meter slik at fotgjengere blir søkkvåte.

I vegtrafikkloven heter det at enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.

Vegfarende skal også vise hensyn mot dem som bor eller oppholder seg ved veien.

Bøter

Det betyr at politiet har anledning til å bøtelegge bilister som blir anmeldt for å ha sprutet ned fotgjengere, forteller Landsverk.

Det første vi må vurdere er om det er vist uaktsomhet. Først da blir det straffbart.

Landsverk antyder et bøtenivå på 3000–5000 kroner.

Det hører imidlertid til sjeldenhetene at slike tilfeller blir anmeldt. En utfordring er selvsagt å få med seg bilnummeret når man står der søkkvåt og bilen suser av sted.

Oppfordring

– Jeg har ikke hatt noen slike saker, sier Landsverk. Heller ikke operasjonssentralen hos politiet i Telemark blir nedringt.

– Det er vel ikke slikt som folk vanligvis ringer politiet om, sier operasjonsleder Aadne Røilid i Sør-Øst politidistrikt.

Landsverk oppfordrer bilister til å vise hensyn så slipper de unna bøter og fotgjengere slipper å bli søkkvåte fra innerst til ytterst.

Artikkeltags