Nå bør du virkelig kjøre forsiktig

Artikkelen er over 4 år gammel

BAMBLE:Nå bør du virkelig kjøre forsiktig. Politiet lover kontroller i hver skolekrets i Telemark de neste dagene.

DEL

- De er seks år. De trenger hjelp av oss bilister, sier Dag Thommassen i politiet

Det er første skoledag og skoleveien fylles igjen av forventningsfulle små.

Trenger påminnelse

Mandag morgen har politiet, Trygg Trafikk og Statens vegvesen kontroll på Grasmyr i Bamble

Først og fremst for å minne bilistene på at skolen er i gang igjen.

- Nå har det har vært fritt for skolebarn langs veien lenge. Bilistene trenger nå en ny påminnelse, sier Brita Straume i Trygg trafikk.

Kontroller overalt

- Ved utgangen av september skal alle skolekretser ha hatt besøk av politiet med fokus på trygg skolevei, opplyser Dag Thommasen i politiet.

Den første bilen som ble stoppet i den ene kontrollomma endte med at sjåføren ble hentet av ambulanse.

- Det er blitt beslaglagt et førerkort av helsemessige årsaker, opplyser Thommassen.

Ekstra synlig

UP-sjef Runar Karlsen varsler at både UP og lokalt politi kommer til å være ekstra synlig på veien de neste dagene. Og oppfordringen er klar: Kjør aktsomt!

Tusenvis av barn skal ut på veien for å komme seg til skolen. Enkelte skoler har lagt forholdene til rette, både med gode gang- og sykkelveier, mens andre fortsatt har store og små utfordringer. 

Det betyr at bilister må være ekstra oppmerksomme.

– Parkerte biler kan være en utfordring for de yngste fotgjengerne. Vi må huske at de har langt mindre oversikt enn voksne. Mange biler er langt høyere enn gjennomsnittshøyden til en førsteklassing, som er 114 cm. Og selv om de ser biler som kommer, vet de ikke nødvendigvis hvordan de skal opptre, sier Karlsen.

– Voksne har ansvaret

UP sender også en oppfordring til foreldrene, om at de må trene på skoleveien sammen med barna. 

– Vi som voksne har ansvaret for at barna kommer trygt fram og tilbake fra skolen, påpeker Karlsen.

Brooms egen bilekspert, Benny Christensen, har også noen råd å komme med til foreldre.

– Én ting er at vi må kjøre forsiktig, det skal vi naturligvis gjøre. Men det er også viktig at vi sikrer barna godt nok i bilen. Det trengs gode rutiner for forsvarlig bruk av sikkerhetsbelte og justering av barnestoler, sier Broom-Benny.

Dyrt

Det viktigste argumentet for å kjøre ansvarlig, er naturligvis egen- og andres sikkerhet. Men det kan også bli en svært kostbar affære, om du skulle være for hard med høyrefoten.

På typiske skoleveier, med 40-, 50- eller 60-sone, må du ut med 2.900 kroner om du kjører 11-15 km/t over fartsgrensen. Det øker til 4.200 kroner om farten er 16-20 km/t for mye – mens du lettes for 6.500 kroner om du bryter fartsgrensen med 21-25 km/t.

Og skulle du kjøre fortere enn 26 km/t over fartsgrensen i en av disse sonene, mister du lappen og får en enda saftigere bot. 

I tillegg til bøter får du dessuten prikker i førerkortet. Opp til 15 km/t over fartsgrensen i disse fartsgrensene er det to prikker. Fra 16 km/t og oppover er det tre. Får du åtte prikker i løpet av tre år, mister du sertifikatet i et halv år.

Artikkeltags