Fredag morgen advarer politiet om at det fortsatt er glatt på mange av veiene i fylket. I tillegg er dette en av de store "bulkedagene" i året, og derfor kommer politet med en oppfordring til alle dem som skal ut på veien i dag;

«Stress ned. Senk skuldrene og sørg for å ha 100 % kontroll til enhver tid. Julehilsen fra politiet i Telemark.», skriver de på sin twitterkonto.

Dagene før julaften er de farligste dagene å kjøre bil på i hele året. Det viser en analyse av kollisjoner blant personbiler i førjulsstria.

Utsetter julehandelen

Lille julaften har tradisjonelt vært den verste av dem alle.

– Det har blitt en vane at vi utsetter noe av julehandelen til siste liten, og det kommer til å smelle ofte de nærmeste dagene. Men mye avhenger naturligvis av føreforholdene, så hvis de blir utfordrende er det kanskje like greit å la bilen stå, sier skadeleder i DNB forsikring, Ketil Voll.

Kan bli svært kostbart

I julestria kollideres det rundt 60 prosent mer enn de andre dagene i løpet av året, og det smeller oftest mellom klokken tolv og fem på dagen. Parkeringsplasser og parkeringshus er vanlige steder der kollisjoner skjer.

Heldigvis domineres kollisjonene nå rett før jul av småbulking i lav fart. Statistikk basert på skademeldinger fra forsikringsselskapene viser at de fem vanligste ulykkesårsakene er rygging (20 prosent), eneulykker (17 prosent), påkjørsler bakfra (17 prosent), påkjørt parkert kjøretøy (13 prosent) og kryssende kjøreretninger i kryss (11 prosent).

I gjennomsnitt koster hvert uhell ca 20.000 kroner.

FEM RÅD FØR DU STARTER BILEN I JULESTRESSET: