I ettermiddag skal det brake løs

Artikkelen er over 3 år gammel

TELEMARK: Det kan bli mye vær i Telemark og resten av Østlandet mandag. Meteorologene varsler torden og lokalt mye regn.

DEL

– Vekslende skyet, sol og spredte regnskurer på dagtid østafjells, men til kvelden tiltar bygene og vi kan lokalt få torden og mye regn, skriver Meteorologisk institutt på Twitter tidlig mandag morgen.

For Telemark lyder mandagens værvarsel slik: Nordlig bris, på kysten sørvest bris i ettermiddag. Skiftende skydekke. Mulighet for spredte regnbyger, men også perioder med sol. Utover ettermiddagen og kvelden mulighet for lokalt kraftige regnbyger med torden.

100 000 ganger

Normalt slår lynet ned i bakken over 100.000 ganger i løpet av et år. Lynet kan gjøre skade på elektronikken i et hus selv om det slår i bakken flere kilometer unna.

Alle typer skader forårsaket av lyn dekkes av forsikringen, men ved enkle grep kan du forhindre at skader skjer på elektronisk utstyr.

Stiftelsen Elektronikkbransjen råder folk til å trekke ut støpselet på alt utstyr som ikke må være tilkoplet når en reiser bort, følge med på værmeldingen og ta forholdsregler når det er meldt tordenvær.

Slik sikrer du deg mot lyn:

  • Trekk ut støpselet til alt utstyr som ikke må være tilkoplet strømnettet når du reiser bort.
  • Husk også å trekke ut nettverkskabelen til PC-en og antenneledningen til utstyr som er tilknyttet antenneanlegg
  • Følg med på værmeldingen og ta forholdsregler om det er meldt tordenvær
  • Det er såkalte overspenninger som forårsaker mange skader på elektriske apparater.
  • I tordenvær blir luften ladet med elektrisitet, og denne forsøker å finne veier til jord – gjerne via strømkabler Det gir overspenninger som både kan slå ut forbrukerelektronikken umiddelbart, eller forårsake skader som først blir synlige etter noe tid Du kan sikre deg mot overspenninger ved å montere overspenningsvern i sikringsskapet.
  • Velg et FG-godkjent vern beregnet for norske forhold
    (Kilde: Stiftelsen Elektronikkbransjen)

Artikkeltags