Lynkjappe tordentips

PANG! Redd for lyn og torden? Det er mange ting du kan gjøre for å gjøre hjemmet ditt sikrere. (Foto: Anne Charlotte Schjøll)

PANG! Redd for lyn og torden? Det er mange ting du kan gjøre for å gjøre hjemmet ditt sikrere. (Foto: Anne Charlotte Schjøll)

Artikkelen er over 5 år gammel

SKIEN: Dette bør du gjøre når det braker løs.

DEL

Høye smell og flerrende lyn kan skremme selv den tøffeste av oss. Og det er ikke uten grunn. Lynnedslag kan gjøre stor skade i boligen din og i verste fall føre til brann.

Torden i ettermiddag

Tirsdag ettermiddag og kveld er det varslet mye nedbør, stedvis 40 til 50 millimeter flere steder i Telemark.

I tillegg til nedbøren meldes det om til dels kraftig lyn og torden mellom klokken 17.00 og 22.00 i kveld.

Vi har samlet råd og tips fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, brannvesenet og Telenor og laget en huskeliste over hva du bør gjøre både før og mens det braker løs.

1. Trekk ut støpslene. Da er du garantert at elektriske apparater ikke blir ødelagt som følge av overspenninger.

2. Brunfarge eller svimerker på kontakter eller støpsel er dårlig tegn. Kontakt elektriker.

3. Trekk ut nettverks- og antennekabler.Overspenning finner også veien gjennom kabler til TV, fasttelefon og internett. Derfor bør du trekke ut disse kablene for å unngå skader på utstyret når det lyner. 

4. Ta bilde med mobiltelefonen av hvordan ting var koblet slik at man ikke kobler feil når uværet er over eller man er tilbake fra ferie.

5. Hvis du skal på ferie, kan det være lurt å alliere seg med naboene, slik at de kan sjekke det elektriske utstyret for deg hvis noe skulle skje.

6. Installer overspenningsvern. 
Et overspenningsvern leder overspenningene vekk fra anlegget. Dette reduserer faren for at elektrisk utstyr blir skadet ved lynnedslag eller forstyrrelser i e-verkets nett.

Artikkeltags