Gå til sidens hovedinnhold

Gründer Thea Myhrvold (26): - Overrasket over kunnskapsministeren

Artikkelen er over 4 år gammel

Torbjørn Røe Isaksen fikk store problemer med å svare for seg da han fikk spørsmål om delingsøkonomi og utdanning.

Tidligere i uken holdt kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen et foredrag på NKUL i Trondheim. Det er Norges største møteplass for alle som har interesse for og kunnskap om bruk av IKT i undervisningen.

Etter foredraget fikk Røe Isaksen spørsmål fra salen om hans tanker rundt delingsøkonomiens rolle innenfor utdanningssektoren.

Kunnskapsministeren ble tydelig tatt på sengen av spørsmålet, og det tok en stund før han fikk samlet seg om et svar, skriver Nettavisen.

– Jeg må innrømme at jeg er på litt tynn grunn. Akkurat hvordan det vil påvirke utdanningssektoren må jeg innrømme at jeg ikke har tenkt direkte igjennom, var noe av det Røe Isaksen svarte fra scenen til spørsmålsstilleren.

Har skapt «Airbnb for utdanning»


Den norsk-arabiske utdanningsgründeren Thea Myhrvold (26) fulgte sendingen fra Trondheim fra sin base i Dubai. Hun ble på ingen måte imponert over kunnskapsministerens kunnskap om utdanning og delingsøkonomi.

– Han fikk et veldig spennende spørsmål, og jeg ble overrasket over at kunnskapsministeren ikke har tenkt på delingsøkonomien som relevant for utdanningssektoren, sier Myhrvold på telefon fra Dubai.

– Han svarte at delingsøkonomi er et tema han har jobbet med i andre sammenhenger, men det er jo utdanning som er hans spesialfelt og jobb, fortsetter hun.

Myhrvold er tross sin unge alder allerede i gang med sitt tredje gründerprosjekt, Teach Me Now, som hun omtaler som et «Airbnb for utdanning». Til høsten skal hun dele scene med Røe Isaksen på ONS-konferansen i Stavanger, der innovasjon og utdanning er tema.

– Jeg inviterer gjerne Røe Isaksen til en samtale om delingsøkonomi og utdanning i Stavanger. Jeg har mange ideer om temaet, og ser et stort potensial for Norge og Skandinavia.

Røe Isakensen har følgende kommentar til kritikken fra Myhrvold:

– I Trondheim sa jeg at jeg ikke hadde tenkt grundig gjennom hvordan dette ville påvirke utdanningssektoren, men at utdanningssektoren trolig er like lite forberedt som andre. Dette er imidlertid en viktig problemstilling som vi må jobbe videre med, noe jeg også sa på det omtalte arrangementet, skriver han i e-post.

Tusenvis av elever fra hele verden


Myhrvold startet opp Teach Me Now i 2015. Hun eier det selvfinansierte selskapet sammen med gründeren Dr. Ali Baghdadi. Fra Dubai leder hun en bedrift med ti ansatte.

– Teach Me Now gjør det mulig for mennesker over hele verden å gi og motta undervisning i et virtuelt klasserom. Som student kan du velge hvilken lærer eller mentor du ønsker å jobbe med i klasserommet, forklarer Myhrvold.

Ifølge 26-åringen har tusenvis av elever allerede brukt plattformen.

– Vi har knyttet sammen folk fra alle verdenshjørner. Den første læringssesjonen på Teach Me Now fant sted mellom en student i Saudi-Arabia som ønsket å lære spansk, og en professor i Venezuela. De fant frem til hverandre helt uten at vi var inne i bildet.

– Det har vært masse globale møter gjennom plattformen. Det er utrolig spennende å følge med på hvilke land som kobles sammen, forteller Myhrvold.

Tok skjeen i egen hånd


Ideen til det virtuelle klasserommet fikk hun da hun var privatlærer i studietiden. Hun fikk forespørsler fra videregåendeelever i land som Sør-Korea, Japan og USA, men slet med å finne teknologiske løsninger som gjorde det enkelt å gjennomføre undervisningen.

– Jeg bestemte meg derfor for å bygge en fleksibel læringsplattform selv, og dette er blitt til Teach Me Now.

– Vårt konsept skiller seg fra massivt åpent nettkurs, forkortet til MOOC på engelsk, ved at alle timene foregår live, og at de skjer en-til-en, sier Myhrvold, som er født i Saudi-Arabia.

– Faren min er norsk, mens moren min er halvt irakisk og halvt egyptisk. Jeg har bodd til sammen åtte år i Larvik og Oslo, men flyttet til Genève for å studere som 18-åring, forteller hun.

Teach Me Now har tilpasset læringsplattformen slik at skoler og institusjoner kan ta programvaren i bruk til sine formål. En av selskapets kunder er privatskolekjeden Gems Education, som ifølge Myhrvold har 250.000 elever i Midtøsten.

– Markedet luker ut dårlige og dyre lærere


Hun ønsker ikke å si noe om omsetningen i selskapet så langt, men bekrefter at hun og Baghdadi er de eneste på eiersiden. En av inntektskildene kommer fra en provisjon på 15 prosent som legges på lærernes timepris.

– Har dere noen form for kvalitetssikring av lærerne?

– På institusjonenes tilpassede plattformer bruker partnerne sine egne lærere og professorer, så der er kvaliteten sikret. På den globale og åpne markedsplassen sjekker vi ikke hver enkelt lærer. Men elevene betaler bare per minutt, og de kan avslutte en time når de måtte ønske det og bytte til en bedre lærer dersom den første ikke svarte til forventningene.

Hver lærer og mentor har også sin egen profil der de beskriver sine kvalifikasjoner og bakgrunn.

– Elevene kan også gi rating og omtaler på profilene. Dyre og dårligere lærere vil raskt forsvinne ut av markedet, så dette regulerer seg selv, fortsetter Myhrvold.

Språk mest populært


Hun mener at de tradisjonelle utdanningssystemene er veldig rigide ved at bare sertifiserte lærere kan gi undervisning.

– En plattform som Teach Me Now kan være nyttig for mange ulike typer mennesker, både på lærer- og elevsiden, og den kan skape mange nye jobber og muligheter.

Myhrvold peker på at de aller fleste i verden besitter kunnskap som andre ønsker å tilegne seg.

– En ekspert på spansk fra Sør-Amerika kan holde et kjempegodt språkkurs for en nordmann. Han tar for eksempel en femtedel av hva det ville ha kostet for et tilsvarende kurs i Norge, men tjener likevel meget bra målt opp mot lokalt lønnsnivå.

Så langt har språk vært det mest populære faget som er blitt formidlet på Teach Me Now.

– Men nå i eksamenstiden merker vi et oppsving for tradisjonelle fag som matte og fysikk, avslutter Myhrvold.