Gå til sidens hovedinnhold

Her er Torbjørns råd for en god barnehagestart

Artikkelen er over 4 år gammel

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) fra Porsgrunn vet hvor vanskelig det er å gå fra en gråtende ettåring første dag i barnehagen. Nå gir han råd til andre foreldre før barnehagestart.

– Det første rådet er å senke skuldrene. Husk at for de aller fleste barn går det veldig bra, og barnehagen blir et av de hyggeligste stedene de er, sier han til NTB.

Tusenvis av familier forbereder seg i disse dager på å overlate det kjæreste de har til mer eller mindre fremmede voksne.

– Vit at for alle barnehageforeldre er innkjøringen litt vanskelig, sier statsråden, som snakker av egen erfaring.

– Tøft

– Jeg synes det var tøft å gå fra datteren min de første dagene. Særlig fordi hun gråt og bare ville til meg eller kona mi. Det å lukke døra bak seg og gå vekk, var ganske vanskelig, sier Isaksen.

Men nå er Karla blitt to år, og boka om hennes første tid i barnehagen viser at hun har hatt det kjempebra, ifølge statsråden.

Kunnskapsministerens oppfordring er å snakke med andre foreldre som har erfaring med å ha barn i barnehagen.

– Det hjelper litt å vite det ikke er unikt, det man går gjennom, sier han.

Med hjelp fra ekspertene i departementet og Utdanningsdirektoratet har han laget ti råd for en god barnehagestart:

* Vis at du er positiv, det gir barnet en trygghetsfølelse fra start.

* Besøk gjerne barnehagen og uteområdet på forhånd.

* Snakk mye om barnehagen, og bruk navnet på dem som jobber der.

* Ta deg god tid i tilvenningsperioden, og la barnet få korte dager i starten.

* Sørg for at barnet får en egen kontaktperson den første tiden.

* Du er ekspert på ditt eget barn! Fortell personalet hva barnet ditt trenger for å ha det fint.

* Bli kjent med personalet, og ikke vær redd for å spørre om ting du lurer på. God kommunikasjon fra starten danner grunnlaget for godt foreldresamarbeid videre.

* Engasjer deg, og vis interesse for hva barnehagen gjør. Alle barnehager har et foreldreråd eller samarbeidsutvalg (SU), som er viktige arenaer for foreldres medvirkning.

* Sett deg inn i barnehagens årsplan. Her ser du hva barnehagen jobber med innenfor områder som språk, matematikk, bevegelse og kreativitet.

* Gjør deg kjent med rammeplanen for barnehagen og still krav til barnehagens innhold. Som foreldre har dere gode muligheter til å påvirke. 

– Ikke unikt

Det er heller ikke noe i veien for å fortelle de ansatte om akkurat ditt barn og hva han eller hun trenger for å ha det bra.

– Min erfaring er at de som jobber i barnehagen er interessert i å finne ut hvordan disse små individene er, sier han, og påpeker at de ansatte har tatt imot nye barn mange ganger før og har kunnskap og erfaring til å håndtere det.

Samtidig vedgår landets øverste «barnehagestyrer» at det fortsatt er for få ansatte med utdanning. Det mangler rundt 3.000 barnehagelærere for å fylle barnehagenormen, opplyser Isaksen, som understreker at tallet er lavere enn da han overtok departementet.

– Vi trenger flere barnehagelærere og flere voksne generelt, sier han.

Det samme sa også opposisjonen på Stortinget, som før sommeren kritiserte at Isaksens barnehagemelding ikke inneholdt tiltak for sikre kompetent bemanning.

Fakta om din barnehage

Isaksen oppfordrer foreldrene til å spørre hvor mange barnehagelærere det er i barnehagen.

– Hvis det er for få er det mest naturlige å ta det opp politisk eller med den private barnehageeieren. Foreldrene kan også være pådrivere for kvalitet i barnehagen, mener han.