Tone frontet gjenbruk

GJENBRUKSFORDELER: - Jeg er ekstremt glad i gjenbruk selv. Det er bra for både miljøet og pengeboka, sier Tone Damli Aaberge før hun titter på en markedskjole som er kjøpt i London.

GJENBRUKSFORDELER: - Jeg er ekstremt glad i gjenbruk selv. Det er bra for både miljøet og pengeboka, sier Tone Damli Aaberge før hun titter på en markedskjole som er kjøpt i London. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

SKIEN: I helgen ble den første gjenbruksdagen arrangert på Stevneplassen i Skien. Ett av målene er at det skal bli sosialt akseptert å bruke brukte ting på ny.

DEL

- Jeg er ekstremt glad i gjenbruk selv. Det er bra både for miljøet og pengeboka, sier Tone Damli Aaberge etter at hun har opptrådte på Gjenbruksdagen. På seg har hun et hypermoderne cowboyantrekk, men det brune matchende beltet har hun funnet i morens skap.

- Jeg har vært mye i skapet til moren min. Hun har gitt bort mye til Fretex i årenes løp, men det er fortsatt noen godbiter der, sier den populære artisten før hun tar seg tid til en rask titt på noen av de brukte klærne som blir solgt fra de provisoriske utsalgsbodene.

FELLES VISJON

For både en popstjerne og kjente redesignere kastet glans over arrangementet da seriøse aktører, med felles visjon, arrangerte gjenbruksdagen lørdag. Fremtidens byer hadde fått med seg både Skien kommune, Porsgrunn kommune, Renovasjon i Grenland, Fretex og Klimaløftet. For som varaordfører Geir Arild Tønnesen sa:

- Vi feirer 1. mai og 17. mai, og i dag feirer vi gjenbruksdagen!

Uttalelsen levnet ingen tvil om at lista var lagt høyt. Målet er å gjøre det sosialt akseptert å gjenbruke varer, fjerne mytene om at det er «ekkelt» å bruke varer andre har hatt før, samt å bevisstgjøre folk om at gamle varer faktisk ofte er av bedre kvalitet enn de mer moderne varene. Gevinsten er penger spart og et bedre miljø.

ANDRE TRENGER MER

Cirka 60 utstillere hadde leitet frem ting de ikke lenger har bruk for og funnet veien til Stevneplassen. Og det ble solgt over en lav sko. Silje Niemi fra Heistad flyttet fra huset sitt da det skulle restaureres for to år siden. Da hun flyttet tilbake, fant hun ut at det var mye hun ikke lenger trengte.

- Det jeg ikke har hatt bruk for de to siste årene, regner jeg med at andre har mer nytte av enn meg. Det er bedre at andre kan kjøpe det enn at jeg kjører det rett i Pasadalen, sier hun før hun oppgir minnelige priser på varene.

- Jeg tar 20- 30 kroner for kasserollene, sier hun.

UNGE BRUKTSHOPPERE

Susanne Glenna og Anna Stensrud fra Skien synes er sterkt fascinert av loppemarked eller mer populært kalt, secondhandshopping.

- Det er morsomt å kjøpe brukt. Da får man noe ikke alle andre har. Og så er det ikke dyrt, sier, Susanne Glenna (16). De to jentene bor hjemme, så de er første og fremst på utkikk etter klær og tilbehør.

- Det er så deilig at det er så billig. Jeg har handlet mye «secondhand» i utlandet. For fjorten dager siden var jeg i Gøteborg. Jeg er ofte på utkikk etter vintage, sier Anna Stensrud (16).

- Utfordringen er å finne rett størrelse, sier Susanne Glenna.

Tobias Rabe (11), Simen Isak Evensen (9) og Victoria Løvsjø (9) fra Skien selger leker de ikke lenger selv har bruk for.

- Jeg bruker ikke lekene lenger. Jeg er lei av dem. Det er derfor bra hvis andre kan ha glede av dem, sier Simen Isak Evensen.

Og sannerlig dukker det ikke en bestemor opp foran salgsdisken. Hun skal nemlig kjøpe leker til barnebarna.

- Tror du at du kommer til å angre på at du solgte lekene?

- Ihvertfall ikke nå, men kanskje når jeg blir voksen, sier Simen.

FORNØYDE ARRANGØRER

Da utstillerne enten tok turen til avfallsanlegget, i Pasadalen, eller igjen pakket bort pappesker på loftet, hadde hundrevis av handlende vært innom Stevneplassen.

- Vi er fornøyd. Jeg tror det er nærmere 1000 enn 500 mennesker som har vært innom. Vi ønsker å få folk til å reflektere over eget forbruk. Det er en bruk og kast mentalitet. Mye går i avfallsanleggene. Det spiller egentlig ikke så stor rolle for oss om folk handler på gjenbruksdagen, på Finn.no eller i gjenbruksbutikker. Vi ønsker å endre folks holdning til å kjøpe noe som er brukt før, sier Heidi Viki i Renovasjon Grenland.

Er du god på gjenbruk? Del dine erfaringer.

Artikkeltags