Han leder Gruppa til bevaring og redning av våre sildeforekomster i Oslofjorden, Østfold, Vestfold og Telemark.
Gruppa har nylig sendt et brev til fiskeri- og kystminister Helga Pedersen, hvor de ber om at lysfisket etter sild i Grenland blir stoppet.
- BREV GIKK I SØPLA
Krogstad sier at de har kjempet for å stoppe dette fisket i mangfoldige år, uten å få gehør.
- Vi sendte også flere brev til departementet da Ludvigsen var statsråd, men de brevene tror jeg gikk i søppelbøtta. Nå svarer i hvert fall departementet, men vi venter fortsatt på svar på det siste brevet vi har sendt, sier Einar Krogstad.
Han sier at lysfisket er svært effektivt, og at det nærmest tømmer fjordene for sild.
- Dette er en desimering av hele sildebestanden. Det går mot svart hav. De setter opp «stenger» og store lyskastere, og da kommer silda. I løpet av en kveld kan de ta opp så mye som 80 000 kilo, det vil si rundt 240 000 sild i løpet av en kveld. De får ikke bare opp sild, men de tar også opp torsk, sei, lyr og lange, sier Krogstad.
Han sier at mange yrkesfiskerne derfor har sett seg grundig lei på lysfisket.
- DØD FISK OG FISKEOLJE
- Lysfisket ødelegger sildeforekomsten fullstendig. Og lysfiske er forbudt på Vestlandet og i flere fylker, men i Telemark er det lov, sier Krogstad.
Han sier at mange av lysfiskerne som fisker i Grenland kommer fra Østfold.
I forrige uke oppdaget medlemmer i gruppa at det hadde stått snurpenoter etter lysfiske i Mørjefjorden i ei uke. I gruppa var snurpene fulle av tonnevis med sild, og det stinket død fisk og fiskeolje over deler av fjorden, noe som tiltrakk seg store måkeflokker.
Gruppa venter nå spent på svaret fra fiskeriministeren, som de håper vil sette en stopper for lysfisket til sildebestanden tar seg opp igjen.
Miljøkoordinator i Telemark politidistrikt, politiførstebetjent Bjørn Sørli, bekrefter at lysfiske etter sild er lovlig i Telemark.
Sørli opplyser også at Fiskeridirektoratet nylig har vurdert lysfisket i Telemark, uten at de hadde noe å bemerke.