– Han har en enorm jaktlyst

Bildeserie

Grådig på musejakt

MESTERJEGER: Grådig har ganget minst 218 mus siden august. Her leker han seg med hele gjengen. foto: Jostein Hellevik

TOKKE: Da katten Grådig dukket opp med jakttrofeene på trappa, begynte eier Jostein Hellevik å fryse gnagerne ned. I helga fikk katten et hjertelig gjensyn med alle ofrene sine.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

– Det var i august han begynte å komme med musene. Etter det har det bare tatt helt av, flirer Jostein Hellevik.

I sommer bestemte Jostein og kona Maj Lena på Dalen villmarkssenter seg for å få seg en katt.

– Vi har jo hestemat, sauemat, kaninmat og duemat her på gården. Det er et enormt matfat og det tiltrekker seg en del mus, så vi tenkte at vi skulle få oss en katt som kunne rydde opp litt, forklarer Hellevik.

I Kviteseid fant de en katt som fikk navnet Grådig.

Som en medarbeider

Katta brukte ikke lang tid på å sette seg inn i stillingsbeskrivelsen.

– Vi ble overrasket over den gedigne jaktlysta han viste. Det går ut over annet liv også. Her en dagen fanget han en flaggspett og sto og danset med den. Fangsten gir ham en voldsom selvtillit. Han kan sitte i timevis under stabburet og vente på at en fugl skal komme.

Blodtørsten er ikke bare positiv. Maj Lena og Jostein er glad i fuglelivet og har måttet ta grep for å hindre at for mange ender i kattens klør.

– Jeg har rett og slett flytta foringa av fuglene til et åpent område så jeg hindrer at katten får en fordel. Vi mater både gråspett, flaggspett, ekorn også videre.

– Tar han ekorn også?

– Jeg tror det, ekorna er i alle fall borte og jeg mistenker han veldig, sier Jostein.

Det røffe livet har også sin pris for katten. Nylig måtte han til veterinær med en sår hale etter et ublidt møte med det som trolig var en røyskatt eller en mår.

Samlet opp

Muselikene har Jostein Hellevik samlet i fryseboksen og denne helga var det klart for fotosession.

– Jeg tenkte at nå måtte jeg ta et oppsamlingsbilde, men det ble litt grotesk. Det viser egentlig hvor mye rovdyr det er i en katt. Han har hatt det skikkelig travelt, sier eieren, før han forsikrer oss om at Grådig også har en myk side.

– Han er veldig kjærlig og vi har fått han veldig tam. I starten måtte vi tvangsgre han, nå legger han seg ned på ryggen og nyter det.

Jostein Hellevik er for tiden aktuell i tv-programmet «Naturen vender tilbake» på NRK på tirsdager. Her forteller han om drifta på Dalen villmarkssenter, der han får besøk av fotografer fra hele verden.

– Min rolle er å vise at dette går det an å tjene penger på naturen. Det er utrolig mange som setter pris på den.

Helleviks bilder skal stilles ut på Eidsborg museum til sommeren. For ordens skyld; kattefangsten på bildet var på 218 mus.

– Han spiser jo en del også. Gudene må vite hvor mange han ikke har kommet opp med, avslutter Hellevik.

Artikkeltags