Togstreiken over

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Artikkelen er over 3 år gammel

Oslo (NTB): Lokførerstreiken er over, og de fleste togene skal gå som normalt fra mandag.

DEL

– Streiken avsluttes umiddelbart, og NSB og CargoNet vil nå sørge for å få togene raskt tilbake i ordinær drift, sier konsernsjef Geir Isaksen i NSB.

Etter fem uker med streik er partene kommet til enighet, det offentliggjorde Riksmekleren, Spekter og LO Stat under en pressekonferanse søndag formiddag.

Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) gikk ut i streik 28. september etter at det ikke ble enighet i forhandlingene med arbeidsgiveren Spekter og NSB.

Samferdselsdepartementet bistår

Bakgrunnen for konflikten var at lokførerne ville ha et krav om en nasjonal standard for lokførerutdanningen inn i tariffavtalen, mens NSB ville vente på krav fra myndighetene.

Etter en felles henvendelse fra partene søndag, har Samferdselsdepartementet forpliktet seg til å sette i gang et arbeid for å etablere en nasjonal standard for kompetanse og opplæring for lokomotivførere.

– Dermed er lokførernes kompetanse sikret, og streiken avsluttes i dag, sier Rolf Ringdal, forbundsleder i NLF.

Fornøyde

– Vi er fornøyd med at myndighetene nå klargjør kompetansekravene, og at slike krav ikke blir tariffestet i NSB og CargoNet, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i arbeidsgiverforeningen Spekter.

Torsdag møttes partene til tvungen mekling hos Riksmekleren, men meklingen førte ikke fram. Forhandlingene fortsatte gjennom helgen før de kom til enighet søndag.

Normal drift

Mandag håper NSB på at togene skal gå som normalt igjen.

De siste ukene har nærmere 300 togavganger blitt innstilt hver dag som følge av streiken. Titusenvis av togpendlere på Østlandet og ved Sørlandsbanen er berørt.

– Streiken for en trygg jernbane har gjort hverdagen vanskelig for mange. Samtidig var dette tariffoppgjøret vår siste mulighet til å få gjennomslag for at sikkerheten må komme først. Jeg håper passasjerene ser at dette resultatet ikke hadde vært mulig uten streiken, sier Ringdal. (©NTB)

Artikkeltags