- Situasjonen kan bli anstrengt

Tinnsjøen er i dag nesten full som følge av at regulanten økte vannstanden slik at dampferja Ammonia kunne komme på dokk. Dermed har man også gitt fra seg en viktig buffer i flomdempingen. (Foto: Øyvind Bergestig)

Tinnsjøen er i dag nesten full som følge av at regulanten økte vannstanden slik at dampferja Ammonia kunne komme på dokk. Dermed har man også gitt fra seg en viktig buffer i flomdempingen. (Foto: Øyvind Bergestig)

Artikkelen er over 5 år gammel

NOTODDEN: Brukseiertforeningen skulle gjerne hatt en større buffer å gå på i Tinnsjøen om ekstremvarselet for Telemark slår til som fryktet.

DEL

Adm dir Nicolai Østhus i Øst-Telemarkens Brukseierforening (ØTB) har ansvaret for vannreguleringen i Telemarksvassdraget. Han mente de var beredt til å håndtere situasjonen ut fra de nedbørsprognosene meteorologene opererte med tidlig tirsdag. Når varslet siden ble oppjustert til at det kan komme så mye som opp mot 110 mm i løpet av de neste 36 timene skulle han gjerne hatt mer å gå på i Tinnsjøen.

- I etterpåklokskapens erkjennelse har vi gitt avkall på en buffer vi gjerne skulle hatt i Tinnsjøen da vi nylig kjørte Tinnsjøen opp til et forholdsvis høyt nivå. Det gjorde vi som en gest til Rjukanbanen for at man skulle få jernbaneferja Ammonia på dokk. I ni av ti tilfeller er det bruken av Tinnsjøen som buffer som løser flomsituasjonen videre nedover i Telemarksvassdraget. På Møsvatn har vi nå kun noen centimetre å gå på. Det er likevel snakk om noen millioner kubikkmeter vann før det er fullt der oppe, sier Østhus, som er mer opptatt av den nedre delen av vassdraget.

Kan bli anstrengt situasjon

- Det er jo alltid et spørsmål om hvor mye nedbør som kommer og hvor den faller, fortsetter han. Kommer det så mye som opp mot 110 mm så er vi på nivå med det som var døgnverdien før flommen i 1927. Siden har heldigvis vassdraget blitt mer regulert så vi har bedre kontroll, og her er det snakk om kun to døgn. Men det er voldsomme vannmengder som skal ned om de verste prognosene slår til, sier han.

Kommer i lavlandet

- Dersom det faller 100 mm i Tinnsjøens nedslagsfelt vil den fylles raskt opp så da må vi nok begynne å slippe i Tinnelva. Nå kommer dette været fra sørøst slik at vi ikke vil få tilsiget fra høyfjellet snarere i lavlandet. Der er det rundt halvparten av vassdraget som er regulert, så det kan skape en anstrengt situasjon om nedbørsmengdene blir så store som varslet, sier Østhus.

Heddalsvannet er tirsdag allerde rundt en halv meter over normalen.

Artikkeltags