Den skjulte skatten i Tinnsjøen

SPEKTAKULÆRT: «D/S Tinn» fikk en kort karriere, men holder seg ved like 102 meter under Tinnsjøen. foto: Bjørn Opperud

SPEKTAKULÆRT: «D/S Tinn» fikk en kort karriere, men holder seg ved like 102 meter under Tinnsjøen. foto: Bjørn Opperud

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

TINN: «D/S Tinn» skulle frakte turister på Tinnsjøen i Telemark, men forsvant ned i dypet allerede ved sjøsetting. Siden har den ligget på 100 meters dyp.

DEL

– Den følelsen du får når du plutselig ser forliset foran deg glemmer man ikke.

KLIKK HER FOR Å SE FLERE BILDER FRA DET SPEKTAKULÆRE DYKKET

Bjørn Opperud fra Oslo er en erfaren dykker, og forrige helg gjennomførte han det han beskriver som ett av de beste dykkene i sitt liv da han dykket etter D/S Tinn i Tinnsjøen.

– Vi hadde en nedstigning på 20 meter i minuttet, og når vi kom til bunn traff vi rett ved siden av vraket. Når alt har vært helt mørkt i fem minutter er det et veldig minneverdig øyeblikk når du plutselig ser den spisse baugen rett foran deg, forteller Opperud.

Imponert

Dykkeren er imponert over hvor bra forfatning forliset er etter 105 år på bunnen.

– Ofte er det et problem at ting forsvinner, men i og med at den ligger så dypt så blir den veldig urørt. Den er utrolig godt bevart, og du kan se mange flotte detaljer som ikke er endret noe siden skipet sank, sier han.

Hevingsforsøk?

Opperud og dykkerkompisen Alex R. Thomassen var nede i nesten en halvtime, og tok mange bilder. Særlig bildene av roret er han veldig fornøyd med.

– Roret har egentlig vært inne under et tak før, men jeg tror det ble ødelagt i et opphevingsforsøk, sier han.

– Fantastisk

– Det er helt fantastisk å se hvordan det ser ut der nede.

Einar Åge Gabrielsen fra Norsk industriarbeidermuseum Vemork syntes det er helt fantastisk å se hvordan skipet ser ut etter over hundre år på sjøbunnen.

Han forklarer at dampskipet ble kjøpt i deler i Kristiansand for 88 000 kroner, og ble fraktet til Tinnsjø hvor den ble satt sammen. Under sjøsettingen var det stor fest på plassen med musikk og båten ble døpt. Gleden skulle midlertidig bli kortvarig.

Sank ved sjøsetting

– Når båten ble satt på vann begynte den å kantre og sank til bunns, forteller Gabrielsen.

– Dampskipet ble bygd for å møte den økende turiststrømmen til Tinn, og skulle frakte passasjerer mellom bygder og butikker. Årsaken til dampskipets korte karriere er det fremdeles ikke funnet svar på.

Det har vært spekulert mye i hvorfor båten fikk slagside. Noen mente det kunne være en bunnventil som hadde blitt glemt, mens noen mente det kunne være en klaff til en av toalettene som ikke var på plass, forteller Gabrielsen.

Artikkeltags