Gå til sidens hovedinnhold

Nå har de funnet verdens mest berømte kjeller

Artikkelen er over 5 år gammel

TINN: I går startet arbeidet med å finne det som betegnes som verdens mest berømte kjeller og jakten var vellykket.

- Ja, vi fant kjelleren bekrefter prosjektleder Line Grindkåsa ved kulturminneavdelingen i Telemark fylkeskommune. Kjelleren det er snakk om er selve åstedet for tungtvannsaksjonen i 1943. Nå skal kjelleren etter planen graves fram og blir en viktig del av utstillingen som viser verdensarven på Rjukan.

Tungtvannskjelleren lå i hydrogenfabrikken som ble sprengt og revet i 1977. Fabrikken var i drift i nesten 50 år fra 1928 til 1971. Fabrikken lå foran Vemork kraftstasjon, som i dag huser Norsk Industriarbeidermuseum.

STOR INTERESSE

Etter at TV-serien «Kampen om tungtvannet» gikk på NRK har interessen for krigshistorien økt merkbart og mange har vist stor entusiasme for prosjektet med å grave opp kjelleren hvor selve sabotasjen fant sted.

- Vi har samlet mye dokumentasjon og visste nøyaktig hvor vi skulle grave, sier prosjektleder Grindkåsa. I går var gravemaskinen inne i kjelleren og det ble tatt prøver for å finne ut om det ligger stoffer i bakken som det må tas hensyns til under utgravingen. Dette skjedde i samarbeid med en geolog.

ASBEST

Selve hydrogenfabrikken var stor, men det er et område på 400 kvadratmenter i den østre delen av tomta som må graves frem for å avdekke kjelleren.

- Vi visste at det trolig kom til å være asbest i bakken og det har vi allerede påvist, sier Grindkåsa. Nå sendes jordprøvene til analyse og svaret vil foreligge på nyåret.

Går alt etter planen starter utgravingen til sommeren. Dersom kommunestyret i Tinn bevilger 700.000 kroner i dag er prosjektet fullfinansiert. Deretter starter arbeidet med å skaffe pengene til utstillingen som skal vise frem kjelleren og historien om selve tungtvannsaksjonen.