Det bekrefter operasjonsleder ved Sør-Øst politidistrikt, Jørn Gustav Larsen, tirsdag morgen.

– De pårørende er nå varslet.

Mannen er ikke fra området, men er av britisk opprinnelse.

Livreddende førstehjelp

Det var i 17.30-tiden, mandag kveld, at politiet fikk melding om en klatreulykke ved Gaustatoppen. Klatreulykken skjedde på nordsiden av den 1.883 meter høye fjelltoppen.

Alle nødetater samt lege, luftambulanse og mannskaper fra Røde Kors var alle på stedet et kvarter senere.

Første melding gikk ut på at mannen hadde falt 30 meter og brukket begge beina, men det ble raskt kjent at skaden var mer alvorlig og operasjonsleder, Geir Kastmo, kunne fortelle at det ble gjennomført livreddende førstehjelp på stedet.

Han la da til at mannen ikke var alene på tur og at personene som var med, var den første som gjorde livreddende førstehjelp på stedet.

Ulykken skjedde ikke under selve klatringen, men da de to hadde en pause på en fjellhylle.

Vennen, som skal være svært preget av hendelsen, vil bli avhørt av politiet i løpet av tirsdagen.

Vanskelige forhold

Jon Haukåssveen driver Telemark Opplevelser AS, som blant annet driver med guidede isklatrings-turer. Han har god erfaring med isklatring i området. 

Haukåssveen kjenner ikke til bakgrunnen for ulykken, men på generelt grunnlag sier han at det har vært vanskelige forhold å klarte i.

- Det hadde vært et ekstremt mildvær, før det ble så kaldt igjen at spenningen i isen økte betraktelig. Det vil si at isen har høy egenspenning og at den er tynn.

- Er denne temperatursvingningen noe som kan komme brått på for også erfarne klatrere?

- Egentlig ikke. Det er slike ting som vi ser etter. Spesielt på fritthengende formasjoner er det viktig at man ser etter og er klar over de historiske temperstursvingningene slik at man vet hva slags is man støter på når man klatrer, sier Haukåssveen.

Mye å passe på

Hauåssveen forteller at det under isklatring er langt flere ting man må passe på og være klar over, sammenliknet med vanlig fjellklatring.

Det aktuelle området er en yndet plass for isklatrere.

- Dette er det flotteste området å isklatre i. Gastatoppfossene er det stedet i Sør-Norge hvor det fryser på først, og det stedet man slutter å isklatre på sist. Under perfekte forhold varer sesongen slutten av september og ut mai. Det er det sikreste stedet i Sør-Norge for å klarte i is, sier Haukåssveen.