Aktor manet frem et mønster i voldtektssak

BISTAND OG AKTORAT: Erik Faye Ree er jentas bistandsadvokat, mens påtalemyndigheten er representert ved Jeanette Desiree Hagene Knutsen.

BISTAND OG AKTORAT: Erik Faye Ree er jentas bistandsadvokat, mens påtalemyndigheten er representert ved Jeanette Desiree Hagene Knutsen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

TINN: Tiltalt 22-åring åpner for å hatt sex, men mener det må ha vært frivillig, ikke sovevoldtekt. Venninne vitnet derimot om at det også kan ha skjedd tidligere.

DEL

UKLARE OMSTENDIGHETER 22-åringen som er tiltalt for en sovevoldtekt på Rjukan på morgenen til andre juledag i 2015 husker svært lite av hele kvelden. Fornærmede – en 24 år gammel jente som var hjemme i Tinn på juleferie – kunne ikke med sikkerhet si at det var 22-åringen som var den som lå med henne. Det finnes ingen tekniske spor eller vitner i saken.

Nektet straffskyld

Aust-Telemark tingrett må i sin domsavslutning vektlegge hvem de tror mest på – og om de finner det bevist at tiltalte sto bak. 22-åringen er tiltalt for å ha gjennomført et vaginalt samleie med 24-åringen – som ikke var i stand til å motsette seg handlingen på grunn av søvn og/eller beruselse. 22-åringen nekter straffskyld.

Mønster

Bakhistorien var at begge to hadde vært på hvert sitt vorspiel før de møttes på Huset Pub sent på kvelden. Begge hadde drukket og begge karakteriserte seg selv som fulle. Utpå natta gikk 24-åringen og en venninne hjem til leiligheten hennes og de gikk begge og la seg i en dobbeltseng. Tingretten fikk deretter høre at venninnen hadde fått med seg at 22-åringen – som hun kjente godt fra før – senere kom inn i leiligheten hennes og la seg mellom de to jentene i dobbeltsengen. 22-åringen prøvde å ta på jenta som eide leiligheten, men hun ville ikke og gikk og la seg på sofaen i stedet.

Denne kvinnen forklarte også retten at tiltalte på en tidligere hyttetur hadde oppført seg på en lignende måte mot henne som han nå er tiltalt for, men at hun hadde latt det fare.

FORSVARER: Borgar A. Veiding er den tiltalte 22-åringen fra Rjukan sin forsvarer.

FORSVARER: Borgar A. Veiding er den tiltalte 22-åringen fra Rjukan sin forsvarer.

Sto opp og la seg igjen

24-åringen våkner første gang når hun kjenner en hånd på innsiden av trusekanten. Hun tror det er venninnen og står opp for å gå på do – før hun går og legger seg igjen.

– Det er mørkt og jeg ser ikke at det ligger noen andre der. Jeg våkner senere av at jeg ikke får puste. Noe presser mot brystet mitt. Jeg kjenner også at noen penetrerer meg. Da jeg får opp øynene ser jeg en knall blå skjorte midt i ansiktet, sa 24-åringen.

Hatt blackouts før

Hun kommer seg etter hvert ut av sengen og går ut i stuen. Den tiltalte på sin side tar på seg sko og henter telefonen sin og drar hjem. 24-åringen så aldri ansiktet til 22-åringen. Han på sin side trodde ikke han var i stand til å ligge med folk uten samtykke, men måtte innrømme en lengre forhistorie med mange blackouts etter fyllefester.

– Det må ha vært tiltalte, jeg kjente igjen skjorten hans fra puben, forklarte kvinnen.

– Jeg husker ikke så mye fra denne kvelden. Jeg lå på soverommet i en dobbeltseng. Jeg registrerte ikke om det var andre i sengen, men det kan godt ha vært andre der. Jeg husker bare at jeg måtte fort ut. Jeg spydde i gata før taxien kom. Det virker helt fjernt for meg at jeg skal ha gjort noe som ikke begge parter var enige om. Jeg benekter å ha hatt samleie med henne uten at hun var med på det. Vi kan ha hatt samleie, men da var hun med på det, forklarte 22-åringen.

Artikkeltags