Tinn-trillinger fikk Røkke-gave

Artikkelen er over 16 år gammel

TINN: Samboerparet Ola Berge og Unni Boksasp fra Tinn har klart det ingen har gjort på 100 år i hjemkommunen. 22. mai fikk de trillinger. Celina Middelfart og Kjell Inge Røkke har begge sendt lykkeø nskninger og babyutstyr til Tinn.

DEL

- Vi vet det var en trillingfødsel i Hovin for rundt 100 år siden. Det bor også trillinger på Miland, men de er innflyttere, sier en stolt firebarnsfar til TA. Trillingbrødrene Johannes, Andres og Hølje har nemlig en tre år gammel storebror som heter Knut.

- Jeg fikk litt panikk første gang jeg hørte at jeg skulle ha trillinger. Skjermbildet på ultralyden minnet meg om en boks med kattunger. Det var hender og føtter overalt, sier Unni Boksasp.

SEKS UKER FOR TIDLIG

Sjansen for å få trillinger er ikke stor, ifølge Berge rundt en til seksti, sytti tusen. I dette tilfellet har det heller ikke vært hjulpet til med kunstig befruktning og prøverør.

- Nei, vi klarte det fint på egen hånd, smiler Berge.

Trillingene ble født seks uker for tidlig, men alle tre veide likevel godt over to kilo hver. Bortsett fra at alle tre måtte få pustehjelp den første leveuka, er de nå som babyer flest. Anders og Hølje kan være eneggede, mens Johannes visstnok er noe for seg selv.

For tiden bor familien på fødestua Lykkeliten på Blefjell Sykehus Rjukan. Her får foreldrene avlastning på barnestellet. Og det trengs. Forestill deg en times mating hver tredje time døgnet rundt.

VANSKELIG MED BIL

Rent praktisk er det ikke lett å få trillinger heller. Ola og Unni har vært heldige med huset. De har likegodt byttet hus med en av foreldrene for å få bedre plass og bedre fasiliteter. Begge to har også måttet ta lappen på minibuss slik at de kan frakte storfamilien på seks.

- Når det gjelder det med bil så er det jammen ikke mye å velge mellom. Enten så passer ikke biltypen eller så slår de skyhøye og familiefiendtlige norske bilavgiftene deg ut. Vi bor dessuten så bratt til at vi må ha en firehjulstrekker, sier Berge.

Jobbmessig er det heller ingen lek å gjøre plass til trillinger. Boksasp var student ved en folkemusikklinje i Stockholm da hun ble gravid. Det var meningen at hun skulle avslutte studiene i mai, men det satte trillingene en stopp for.

- Alt var på en måte planlagt og tilrettelagt, men da vi fikk beskjed om at trillinger var på vei, gikk ingenting som planlagt, ler Boksasp.

Berge er håndverker/sølvsmed og pendler fra jobb i Oslo. Han har nå tatt seks måneder permisjon uten lønn for å ta vare på de nyfødte.

FLERE KILO BABYUTSTYR

De to kan fortelle at «alle» de kjenner synes det er gøy med trillinger.

- Lett å si når men ikke må opp om natta, he-he, sier Berge.

Hvordan de skal klare byrden med trillinger økonomisk har de ikke helt tenkt ferdig ennå. Men de har fått god starthjelp fra en rekke firma og kjendiser.

- Jeg sendte av gårde et godt gammeldags tiggerbrev til flere firma. Vi har fått bleier av ett firma, og flere andre har lovet å stille opp med sitt sortiment.

Fra Kjell Inge Røkke og Celina Middelfart kom det flasker, pumpeutstyr, kopper og diverse babyutstyr. Faktisk flere kilo babyutstyr.

- Vi er overrasket og imponert at så mange stiller opp for oss, sier de to, som ikke har umiddelbare planer om å få flere barn¿

Artikkeltags