Til værs med 100 ballonger

Artikkelen er over 17 år gammel

100 ballonger fylt med helium skal ta Trond Solli (25) fra Skien opp til værs. Når han er 4000 meter over bakken, slipper han ballongene og daler ned med fallskjerm på ryggen.

DEL
Solli er med i Grenland Fallskjermklubb. Den rutinerte hopperen har 650 hopp bak seg. Men det er første gang han skal ta av fra bakken med gassballonger.
Solli, som arbeider med IT i et IT-firma, leste nylig på Internett om en engelskmann som hadde tatt seg opp i 11 000 fots høye med ballonger. Han satte ny verdensrekord. Solli mente han var i stand til å slå den rekorden.
NY REKORD
Solli skal ta seg opp i 13 000 fot, cirka 4000 meter. Der slipper han alle ballongene og daler ned som fallskjermhopper.
Den noe uvanlige måten å ta seg opp i luftrommet skjer på Sommarland i Bø i dag. 25-åringen har 130 ballonger av lateks, men han regner med å bruke rundt 100 av dem til selve oppstigningen. Hver ballong har en trekkraft på to kilo. Ballongene er cirka to meter i diameter.
Solli har på seg en sele, en fallskjerm og et digitalt kamera festet til hjelmen. Med alt utstyret veier han 110 kilo. Men han tror ikke det er noen fare, de 100 ballongene skal klare å løfte 200 kilo.
KUTTER BALLONGENE
Han har festet ballongene til en fjellklatrersele, og laget en kuttanordning der han bare behøver å dra i en snor. Dermed løsner alle ballongene på en gang.
- Jeg har med en kniv i tilfelle det ikke går som planlagt, sier han.
TATT AV VINDEN
En slik operasjon koster 70 000 kroner. Den blir dekket av sponsorer han har skaffet. Men prosjektet er såpass dyrt at han ikke har hatt råd til å gjennomføre noen treningsøkter.
Skiensmannen vet ennå ikke hvor han skal lande, men regner med at det blir cirka en mil unna der han tok av.
Det er ikke styring på ballongene, og han kan bli dratt mot en skog eller et fjell. De tre mest kritiske fasene under hele operasjonen er når han tar av, når han kutter ballongene og i det øyeblikket han lander.
- Det er ganske trangt inne på Sommarland. Bare jeg kommer over tretoppene er mye gjort, sier han.
BLÅSER MOT LIFJELL
Mest sannsynlig vil han bli dratt med vinden i retning Lifjell, og det er ikke et sted hvor det er gunstige landingsforhold.
Men hvis han merker at han befinner seg rett over Lifjell, vil han prøve å trekke fallskjermen høyere for å finne en bedre landingsplass.
SØKT MYNDIGHETENE
Solli har søkt Luftfartsverket og Luftfartstilsynet om lov til å gjennomføre denne oppstigningen. Luftfartsverket var litt skeptisk til at 130 ballonger skulle skape problemer for luftfarten over store deler av Østlandet.
- Men disse ballongene sprekker når de kommer opp i en viss høyde. Bare ti minutter etter at jeg har sluppet dem, vil de sprekke på grunn av trykket, forklarer Solli.
Han fikk til slutt grønt lys fra Luftfartstilsynet. Dermed kan rekorden bli registrert i Gunnines' Book of Records.

Artikkeltags