Gå til sidens hovedinnhold

Telt fra Europris, Clas Ohlson og Biltema slaktes i enorm test

Artikkelen er over 3 år gammel

Skal du nyte friluftslivets gleder fullt ut, trenger du et godt telt. Vi har testet 14 rimelige og tre superbillige telt for å se om disse kan fungere til et aktivt friluftsliv.

Side3: Et tre – firemanns fjelltelt fra produsenter som Hilleberg, Helsport, Fjellreven og Bergans koster gjerne mellom fem og ti tusen kroner. Men trenger du virkelig et så kostbart telt om du ikke skal på en krevende ekspedisjon?

Med dette som bakgrunn, har vi testet et utvalg to – firemannstelt som koster fra 399 til 2999 kroner.

Selv om teltene som er med i denne testen er rimelige, er det velkjente produsenter som står bak flere av modellene.

Både Helsport og Bergans lager i samarbeid med henholdsvis XXL og G-Sport telt som selges rimeligere i disse butikkjedene enn hva produsentene tilbyr i sitt normale sortiment.

Leverandører som Cooleman, Outwell, Vaude og Vario Sport er også velkjente produsenter av friluftsprodukter, noe som skulle kunne borge for bra kvalitet også på disse teltene, selv om de er forholdsvis rimelige.

Noe større spenning knytter det seg kanskje til en del såkalte «no brand» telt som selges både på nett og i ulike butikker.

Vi har plukket ut telt som er oppgitt å romme fra to- til fire personer i denne testen.

Det er litt relativt hvor mange det er plass til i et slikt telt. Et «lite» tremannstelt kan i praksis være best egnet til to voksne, mens et «stort» tomanns kan gi grei plass til for eksempel to voksne og en hund, eller en voksen og to barn.

Kjekt å vite om telt

Et rimelig telt kan også være solid og vare i mange år, men er gjerne markant tyngre enn et tilsvarende telt i øvre prisklasse.

Uansett er det viktig at teltet har gode luftemuligheter. Det har både et komfort- og sikkerhetsaspekt.

Sjekk at det er myggnetting i dører og om teltet har høyt plasserte ventiler med myggnetting. For å presse pris må produsentene spare der de kan. Se over barduner, pakkpose og plugger. De kan være upraktiske og være av dårlig kvalitet, men er enkle å bytte ut.

Gå over utsatte sømmer med et sømtettemiddel. Det er en enkel og rimelig operasjon som kan heve bruksverdien betraktelig.

Vi har registrert flere gode detaljer på flere av teltene i testen. Se f.eks. bilde av bardunstrammerne som også holder orden på bardunene under transport.

De beste teltene i denne testen er av så god kvalitet at vi ikke ville hatt betenkeligheter med å bruke dem på enkle sommerturer hvor man ikke trenger å bære utstyret så altfor langt, men det er selvsagt en del ting som skiller de beste fra de enkleste.

Den mest åpenbare forskjellen mellom disse teltene og de beste på markedet er vekt. Det er en klar sammenheng mellom lav vekt, god innvendig plass, soliditet og pris. Lette og ikke minst solide materialer koster ganske enkelt mer.

Det er også noen forskjeller i vanntetthet, noe som ikke er helt uvesentlig når man bor i Norge. Etter EU-standard gir 1500 mm vannsøyle en vanntett teltduk, men dette er en minimumsverdi.