I år som i fjor og året før, er Vinmonopolet stengt julaften. Og ettersom helligdagene i år faller på dager i helga, møter man ikke stengte dører like mange dager som for eksempel i fjor.

I tillegg til dette, holder Vinmonopolet for første gang åpent på nyttårsaften. Dette har tidligere vært tariffestede fridager for de ansatte.

– Dette er helt nytt. Det har vært opp til hver enkelt kommune om de vil tillate at polet i sin kommune får holde åpent denne dagen, forteller informasjonskonsulent i Vinmonopolet, Ida Brenden Engholt, til TA.

Vinmonopolet på Dokka i Oppland er det eneste polet som holder dørene stengt denne dagen. Så dersom du ikke er avhengig av å benytte deg av nettopp dette polet, kan du komme unna med å være i siste liten. Polets åpningstider gjenspeiler vanlige lørdager.

Åpent på helligdager

I fjor høst vedtok et flertall på Stortinget regjeringens forslag om å myke opp åpningstidene for Vinmonopolet slik at polet kan ha åpent på flere helligdager.

Med andre ord er det disse dagene en tur til nærmeste pol vil være bortkastet:

  • Julaften (lørdag 24.12)
  • 1. juledag (søndag 25.12)
  • 2. juledag (mandag 26.12)
  • 1. nyttårsdag (søndag 01.01.2017)

– Forutseende folkeslag

Engholt forteller at det generelt er stor pågang hele desember når det gjelder salget på Vinmonopolet, men det er altså de to-tre siste dagene før julaften det er absolutt travlest.

– Det vi så som en utvikling etter år 2000, etter at vi la opp til selvbetjente pol, var at folk flytter julehandelen sin nærmere og nærmere jul. Det pågår fremdeles, og vi ser at det er den siste uka som gjelder. Folk handler i siste øyeblikk, det kommer nok til å skje i år også.

Men etter julaften forandrer salget karakter.

– Alle varegrupper øker, men det er mest rødvin vi selger til jul og musserende og champagne i romjula når nyttårsaften nærmer seg. Vi er et forutseende folkeslag sånn sett, for sånn er det vært eneste år, avslutter Engholt.

Du finner mer informasjon om åpningstidene til Vinmonopolets butikker her.