Gå til sidens hovedinnhold

Advarer om stor snøskredfare i store deler av Sør-Norge

Artikkelen er over 3 år gammel

TELEMARK: Kraftig vind, stigende temperaturer og mye nedbør fører til høy fare for snøskred i store områder på Vestlandet og i Telemark i helgen.

– Det kan komme over en halvmeter med nysnø i kombinasjon med kraftig vind. Det vil gi ustabile flak av nysnø og fokksnø i stort omfang, og det kan føre til at skred løsner av seg selv, advarer NVE på varsom.no.

Det kraftige været vil påvirke forholdene i fjellet i store deler av Vestlandet sør for Stad og Vest-Telemark søndag 28. januar.

NVE vurderer rasfaren til å ligge på faregrad 4, nest høyeste stadium på skalaen over rasfare.

Mye regn, mye vind

Hele Vestlandet får mye regn og kraftig vind i helgen. Meteorologenes råd er å være forsiktig når du går ut. Deler av Hordaland og Rogaland er utstyrt med både paraply-, utropstegn- og vindpølse-varseltrekant.

LES OGSÅ: To skiløpere utløste snøskred

Fra sent lørdag ettermiddag til sent søndag ettermiddag kommer det store nedbørsmengder, med lokale byger som kan gi opp 60–90 millimeter regn i indre strøk. Også Sunnfjord i Sogn og Fjordane får ta del i paraplyvarselet.

Samtidig advares det om kraftig vind i Rogaland, Hordaland og nord til Florø i Sogn og Fjordane fra natt til søndag til tidlig søndag ettermiddag. På kysten kan det bli full storm med 25 meter per sekund. Det er ventet vindkast på 30 til 35 meter per sekund inn over land.

– Forsiktig i fjellet

«Det kan være farlig å ferdes i fjellet. Sterke vindkast kan føre til lokale strømbrudd, og trær som har blåst over ende kan ligge i veibanen. Løse gjenstander som trampoliner og hagemøbler kan blåse av gårde. Vær forsiktig når du ferdes utendørs», står det på yr.no.

I tillegg varsles det om vanskelige kjøreforhold i fjellet i Sør-Norge og Vest-Agder. Dette gjelder fra lørdag ettermiddag til natt til mandag. Over 400–600 meter kommer regnet som snø, og sammen med vinden gir det grunn til en advarsel til dem som vil prøve seg på fjellovergangene.