Telemark har nest flest hetebølger

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

TELEMARK: Klimaendringene fører til stadig flere hetebølger i fylket, og Telemark ligger som nummer to i landet.

DEL

Norge opplever flere hetebølger på grunn av klimaendringene. Enkelte steder på Østlandet er antallet hetebølger doblet de siste 30 årene.

– Det har blitt varmere også i Norge. Vi ser flere varmerekorder enn kulderekorder, og da blir det også flere hetebølger. Og det forventes flere hetebølger framover siden temperaturen stiger og klimagassutslippene ikke viser tegn til å gå ned, sier klimaforsker Helga Therese Tilley Tajet ved Meteorologisk institutt. 

Økningen de siste 30 årene sammenliknes med normalperioden 1961–1990.

Statistikken viser at det er særlig i Sør-Norge det er vanlig at det kommer slike varme perioder på sommeren. De mest utsatte stedene er Øvre Eiker, og Flå og Nes kommune i Buskerud. 

– Her kommer det i snitt sju hetebølger per år. Hetebølger er et typisk innlandsfenomen. De delene av Buskerud som er særlig utsatt ligger skjermet for vind, og de ligger et stykke fra sjøen som kunne bidratt til å avkjøle luften, sier Tajet. 

En hetebølge defineres som tre dager sammenhengende med en maksimumstemperatur som i snitt er over 28 grader. I Europa for øvrig brukes andre definisjoner, det finnes ingen internasjonal standard som brukes i alle land.

Disse fylkene opplever flest hetebølger i Norge:

  1. Buskerud
  2. Telemark
  3. Oslo og Vestfold
  4. Akershus
  5. Hedmark og Oppland

Artikkeltags