Influensaen kommer din vei

Illustrasjonsfoto fra arkivet

Illustrasjonsfoto fra arkivet Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Vinterens influensautbrudd har trolig ikke nådd toppen. Men i forhold til tidligere år, har influensaen hittil rammet mildt, viser kartlegging fra Folkehelseinstituttet.

DEL

- Influensaen er på vei opp, flere er blitt syke etter jul. Over halvparten av dem som hadde klare influensasymptomer, fikk påvist influensa i årets første uke, sier seniorforsker Olav Hungnes til forskning.no.

I årets andre uke var det en svak nedgang i influensatilfeller, men Hungnes tviler på at toppen av utbruddet er passert. I samme uke ble 3.000 personer laboratorietestet, og 500 av disse fikk bekreftet influensa. Antallet er middels i forhold til de siste årene.

- Dette var litt overraskende. Vi vet ikke om dette er en reell nedgang, eller om tilfeldigheter spiller inn. Det er ennå små tall, og vi må ikke overtolke dem, sier Hungnes.

På landsbasis har bare 15 prosent fått påvist influensa i prøver som sendes inn av alle leger. Dette er dobbelt så stor andel som før jul, men likevel lavere enn normalt ved toppen av et utbrudd.

Seniorforskeren understreker at det er for tidlig å si om årets epidemi vil nå toppen i januar, februar eller mars.

- Noen år stagnerer influensaen i januar, før den vokser videre. Andre ganger kommer det en rask stigning. Vi kan heller ikke se helt bort fra at dette er selve toppen, og at vi får et veldig svakt utbrudd i år, sier han.

Artikkeltags