Gå til sidens hovedinnhold

Her er det ingen som slår Telemark: - Jeg må innrømme at jeg ble overrasket

Artikkelen er over 4 år gammel

TELEMARK: Tomflasker kan være gull verdt - spesielt om man kvitter seg med dem i Telemark. Så langt har seks personer blitt millionærer foran en panteautomat i fylket.

Ved å donere flaskepanten sin til Røde Kors støtter man et viktig frivillig arbeid, men samtidig har man sjansen til selv å ende opp som millionær. Ingen andre steder har det skjedd flere ganger enn i Telemark.

Daglig leder for Norsk Pantelotteri, Gaute Langdal, er imponert.

Sammenlignes med Verdal

- Telemark er Pantelotteriets svar på Verdal, sier han, og sikter til kommunen i Nord-Trøndelag som har fått kallenavnet "lottobygda" som følge av sine mange lottomillionærer.

Og sammenligningen er kanskje på sin plass, for lotteriets tall for juli viser at Telemark for første gang gikk forbi Oslo i andel pant som satses i Pantelotteriet.

Med en markedsandel i Telemark på 15,25 prosent gav det 217 682 kroner til Røde Kors bare i den måneden.

Ble overrasket

- Jeg synes dette er veldig gøyalt, men jeg må innrømme at jeg ble litt overrasket da Telemark passerte Oslo for første gang denne måneden, sier Langdal.

Det er nok lotteriets tilfeldighetsmekanismer som har slått inn, men samtidig har det vært svært mange vinnere i Telemark, noe som har fått mange i fylket til å få øynene opp for at det faktisk er mulig å vinne, sier Langdal.

Til sammen har 38 heldige pantere blitt millionærer. Seks av dem kommer altså fra Telemark - mer enn noe annet fylke. TA har tidligere omtalt noen av dem.

I september 2012 ble Inge Høie Pedersen fra Langesund pantelotteriets første millionær da han gikk innom Rema 1000-butikken på Tollnes for å kjøpe lunsj og pante fem flasker. Pedersen pantet flaskene, trykket på Røde Kors-knappen, og sekunder senere var han to millioner kroner rikere.

Les saken: Ble millionær på pant

I november 2013 ble en anonym Porsgrunnsmann millionær etter å ha donert panten til Røde Kors på Rema 1000-butikken på Herøya.

- Jeg har aldri vunnet noe som helst. Jeg har ikke noe behov for pantepengene, så jeg trykker alltid på pantelotteriknappen. Dessuten ønsker jeg å støtte Røde Kors, og dette er en fin og enkel måte å gjøre det på, sa han da gevinsten var et faktum.

Les saken: Ny pantemillionær i Porsgrunn

I september 2014 sørget tomflasker til en verdi av 63 kroner til at 25 år gamle Simen fra Bamble ble millionær.

– Det var en helt utrolig og ekstrem opplevelse å vinne, forteller Simen, som ikke helt kunne tro på hva som hadde skjedd før han hadde forsikret seg med en av de ansatte i Eurospar-butikken på Stathelle.

Les saken: Da Simen hadde pantet ferdig var han millionær

Millioner til Røde Kors

I juli var det ingen butikker i landet som genererte mer penger til Pantelotteriet enn Spar Sjøbua Valle, med sine 22 000 kroner. Med sin markedsandel på 24 prosent slår de likevel ikke Meny Hovenga hvor hele 33 prosent av panten satses i lotteriet. Men mengden pant er lavere, så det generte med sine 13 000 kroner, mindre en på Valle.

Juli var forøvrig en rekordmåned for Pantelotteriet. Aldri før har nordmenn spilt mer i lotteriet, og satset pant verdt 9,3 millioner kroner i håp om å både vinne toppremien og å støtte Røde Kors.