Gå til sidens hovedinnhold

Stor snøkredfare i Telemark

Artikkelen er over 4 år gammel

TELEMARK: NVE varsler om økende snøskredfare i fjellområdene Vest-Telemark. I helga økes faregraden til «betydelig».

Skredfaren i flere av fjellområdene i Sør-Norge øker samtidig som vinterferien starter på store deler av Østlandet. 

En oversikt fra Varsom.no viser at faregraden for snøskred vil trolig øke fra moderat (2) til betydelig (3) i flere deler av Sør-Norge lørdag, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat.

- Det har lenge vært rolige forhold i Sør-Norge, men nå er det meldt snø i helgen. Derfor er det viktig å øke årvåkenheten for dem som skal ut i fjellet, sier vaktleder i Snøskredvarslingen, Espen Nordahl.

Ifølge NVE bør man være svært forsiktig når man ferdes i fjellet. Vanlige turgåere bør holde seg unna skredfarlig terreng der det meldes faregrad 3, og være observant i nærheten av bratte skråninger eller fjellsider hvor skred kan løsne lenger oppe.

Varselet kan endre seg brått fra faregrad 1 – liten, til 3 – betydelig på Vestlandet og flere steder i fjellet i Sør-Norge lørdag. Idet det blåser opp og kommer nysnø i fjellet til helga, vil det legge seg flak av fokksnø over de svake lagene i snødekket. Det fører til ustabile forhold i mange fjellsider over hele Sør-Norge, særlig sør for Stad.

Varslet for Telemark lyder som følger:

- Vind og litt nysnø vil føre til at omfanget av problemet med fokksnø/nysnøflak over et vedvarende svakt lag av kantkorn eller nedføyket overflaterim vil øke fort. Trolig vil mange nok heng bli utsatt utover dagen til at skredfaren kommer opp i 3-betydelig, skriver varsom.no i varslet som gjelder Vest-Telemark.

Varselet er gjeldene for lørdag 18. februar.