Gå til sidens hovedinnhold

Ny brann oppdaget - kjemper fortsatt mot 20 andre

Artikkelen er over 3 år gammel

TELEMARK: Situasjonen i Telemark er fortsatt alvorlig.

En brannmann er lettere skadd i forbindelse med slokking av en lyngbrann ved Gaustatoppen i Telemark.

– Brannmannen har fått noen lettere brannskader, og blir nå tatt hånd om av helsepersonell, sier operasjonsleder Anne Meyer i Sørøst politidistrikt.

Ambulansen slet en stund med å komme fram på grunn av trafikale problemer, men kom etter hvert fram til brannmannen.

– Jeg vil anta at brannmannen blir kjørt til sykehus for behandling, men det er foreløpig usikkert, sa Meyer rundt klokka 10.

Brannsjef i Skien, Guttorm Liebe, kjenner foreløpig ikke detaljene i hendelsen. Han sier at de har vært bekymret for skader på brannfolk i forbindelse med skogbrannene.

– Dette er det vi har fryktet, fordi det er varmt og disse brannene pågår i et terreng hvor det er bratt og ulendt, sier Liebe.

Første melding klokka 08.00

Det har vært to dager med et voldsomt antall skogbranner over Telemark. Lørdag morgen pågår det fortsatt slukningsarbeid på 20 ulike steder. Det sier Arne Momrak ved 110-sentralen til NRK. Brannvesenet er også redde for at mange branner vil blusse opp igjen utover dagen når temperaturen vil øke.

Klokka var 08.00 lørdag morgen da 110-sentralen fikk den første meldingen om en ny brann. Notodden brannvesen ble sendt ut for å ta seg av en gress- og lyngbrann ved Råen i Tuddal. Det er ikke kjent hvor stor denne brannen er.

I Siljan fikk man fredag kveld etterhvert kontroll på flammene. Den store brannen der har pågått siden torsdag. Men bakkemannskapene pakker ikke sammen selv om situasjonen ser noe bedre ut. Det ble holdt vakt på stedet i natt, og lørdag morgen kommer nye vaktlag fra brannvesenet på plass, samt at Sivilforsvaret i Skien og Vestfold kommer for å foreta etterslukking.

Mulig hjelp fra EU

Situasjonen er nå så prekær, særlig i Telemark og Agder, at Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap vurderer å be om bistand fra EUs vannbombefly.

– Vi har sendt et forvarsel dit om at situasjonen er krevende, og at vi muligens vil trenge bistand på kort varsel. I denne sammenhengen er kort varsel 24 til 48 timer, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til Aftenposten fredag.

Pedersen sier til NTB at de lørdag skal vurdere om de skal sende en anmodning om bistand. Kapasiteten er nærmest sprengt i redningstjenesten.

– Fredag har vi hatt all kapasitet i innsats samtidig, og det har vært behov for mer. Det har gjort at vi har måttet være strengere i prioriteringen, sier Pedersen.

Kan komme mer tordenvær

DSB har økt beredskapen med brannhelikoptre til 16, og ifølge Pedersen skal det settes inn flere helikoptre lørdag.

Flere av brannene har oppstått på steder det er vanskelig å komme seg til, som har bidratt til å gjøre slukkearbeidet vanskelig.

– Det har vært veldig mange parallelle utfordringer. Det har vært mye lyn og torden, som har gjort situasjonen ekstremt vanskelig i disse to døgnene. Og det er fortsatt meldt lyn og torden i morgen, sier hun.

Pedersen kaller situasjonen ekstrem, og berømmer redningsarbeidere, siviltjenesten og frivillige for innsatsen deres.

Det er fortsatt sjanse for at det kan komme mer tordenvær i løpet av lørdagen.