Derfor hørte du alarmen i dag

Artikkelen er over 2 år gammel

TELEMARK: Klokken 12.00, onsdag ettermiddag, høres alarmer over hele landet. Det er ingen grunn til bekymring. Det er Sivilforsvaret som tester sine varslingsanlegg rundt om i hele landet.

DEL

Sivilforsvaret opplyser at det er signalet "Viktig melding - lytt på radio" som testes i alle kommuner der det er montert varslingsanlegg.

Rundt om i landet er det cirka 1 250 varslingsanlegg med sirener som skal varsle befolkningen ved akutt fare.

Sivilforsvaret tester hvert år varslingsanleggene i januar og juni. Signalet sendes i tre serier med ett minutts opphold mellom seriene. Hvis du hører dette signalet betyr det i praksis at du skal søke informasjon i for eksempel radio, tv, kriseinfo.no og sosiale medier.

TA har tidligere skrevet at kun at halvparten av befolkningen vet hva signalet betyr.

– Tidligere rullerte man på å sende de tre varslingssignalene. De siste årene har man kun sendt signalet «Viktig melding – lytt på radio». Signalet betyr i praksis «søk informasjon». Det viktigste er ikke hvor du søker informasjon ved akutt fare, men at du faktisk gjør det, sa Jon Birger Berntsen som er sjef for Sivilforsvaret. 

Dette signalet kan brukes både i krig og fred, for å varsle befolkningen ved akutt fare.

– I fredstid er det politiet som tar beslutning om slik varsling. Dette kan for eksempel være aktuelt ved gassutslipp fra industri eller dambrudd i vannmagasiner. I krig kan Sivilforsvaret utløse varslingsanleggene ved fare for flyangrep, har avdelingsdirektør Arnstein Pedersen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, tidligere uttalt.

Artikkeltags