Gå til sidens hovedinnhold

Nå blir det flere syklister på veien - dette bør du vite

Artikkelen er over 5 år gammel

SKIEN: Nå som snøen er borte og temperaturstigningen skjer gradvis, er det ikke bare sommerdekkene som kjører på veiene. Syklistene skal også frem.

Det er nok mange som har sett flere allerede - syklister er et sikkert vårtegn.

Men det betyr også at de flerhjulede må være ekstra påpasselige og ikke minst vise hensyn til de myke trafikantene.

NAF råder folk til å sjekke speilene ofte og være ekstra oppmerksome i veikryss.

– For mange kommer det overraskende at det brått er flere syklister på veiene. Tidlig i sesongen er det ekstra viktig å ha øynene med seg, før vi igjen blir vant til å dele veien, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF.

Tenk som syklist
– Som bilist er man nødt til å tenke som en syklist, og som syklist må man tenke som en bilist. Det er viktig å gi tegn og overholde trafikkreglene, og man må være årvåken for å prøve å forutse farlige situasjoner, sier Sagedal.

Les også: Har ventet i 25 år - nå er de lei

Husk 1,5 meter avstand ved forbikjøring

– En god regel er å ha minst 1,5 meter avstand til syklisten når du passerer. Dette kalles veltebredde og gir større sikkerhet for syklisten, råder Sagedal.

– Veien er til for å deles, fortsetter hun.

40 prosent sykler til jobb flere ganger i uken

NAF sin befolkningsundersøkelse fra 2015 viste at den største ulempen ved å skulle sykle i forbindelse med hverdagsreiser er «dårlige sykkelveier / tilrettelegging». Likevel svarer 40 prosent av NAF sine 500 000 medlemmer at de sykler til jobb flere ganger i uken.

Utbygging av nye sykkelveier, og at syklister skilles fra fotgjengere, oppleves som de viktigste faktorene for at flere skal ta tohjulingen i bruk.

– Hele 90 prosent av syklistene i Oslo føler seg utrygge, viser våre spørreundersøkelser. For at flere skal kunne sykle, slik myndighetene ønsker, må det bygges bedre infrastruktur med sykkelveier adskilt fra bilene, avslutter Inger Elisabeth Sagedal i en pressemelding.