Nå blir det flere syklister på veien - dette bør du vite

FOTO: NAF

FOTO: NAF

Artikkelen er over 3 år gammel

SKIEN: Nå som snøen er borte og temperaturstigningen skjer gradvis, er det ikke bare sommerdekkene som kjører på veiene. Syklistene skal også frem.

DEL

Det er nok mange som har sett flere allerede - syklister er et sikkert vårtegn.

Men det betyr også at de flerhjulede må være ekstra påpasselige og ikke minst vise hensyn til de myke trafikantene.

NAF råder folk til å sjekke speilene ofte og være ekstra oppmerksome i veikryss.

– For mange kommer det overraskende at det brått er flere syklister på veiene. Tidlig i sesongen er det ekstra viktig å ha øynene med seg, før vi igjen blir vant til å dele veien, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF.

Tenk som syklist
– Som bilist er man nødt til å tenke som en syklist, og som syklist må man tenke som en bilist. Det er viktig å gi tegn og overholde trafikkreglene, og man må være årvåken for å prøve å forutse farlige situasjoner, sier Sagedal.

Les også: Har ventet i 25 år - nå er de lei

Husk 1,5 meter avstand ved forbikjøring

– En god regel er å ha minst 1,5 meter avstand til syklisten når du passerer. Dette kalles veltebredde og gir større sikkerhet for syklisten, råder Sagedal.

– Veien er til for å deles, fortsetter hun.

40 prosent sykler til jobb flere ganger i uken

NAF sin befolkningsundersøkelse fra 2015 viste at den største ulempen ved å skulle sykle i forbindelse med hverdagsreiser er «dårlige sykkelveier / tilrettelegging». Likevel svarer 40 prosent av NAF sine 500 000 medlemmer at de sykler til jobb flere ganger i uken.

Utbygging av nye sykkelveier, og at syklister skilles fra fotgjengere, oppleves som de viktigste faktorene for at flere skal ta tohjulingen i bruk.

– Hele 90 prosent av syklistene i Oslo føler seg utrygge, viser våre spørreundersøkelser. For at flere skal kunne sykle, slik myndighetene ønsker, må det bygges bedre infrastruktur med sykkelveier adskilt fra bilene, avslutter Inger Elisabeth Sagedal i en pressemelding.

Artikkeltags