Visste du at denne kan gå ut på dato?

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

TELEMARK: Det er ikke bare mat som har best før dato. Reflekser er også ferskvare og bør byttes oftere enn du tror. Dårligere reflekser kan være trafikkfarlig, mener Tryg Forsikring.

DEL

Du trodde kanskje at den runde refleksen som har ligget i lomma i årevis fremdeles beskytter, men slik er det ikke. I følge politiet og forsikringsselskap Tryg kan det være farligere å gå med en dårlig refleks enn uten refleks.

– Dette fordi man oppfører seg annerledes når man tror man er beskyttet mot refleks. I følge veimyndighetene har refleks en levetid på tre år. Reflekser på barn får også ofte hard medfart gjennom lek. Og har du som voksen refleksen i lomma sammen med bilnøkler, blir det ofte så mye riper i refleksen at effekten forringes betraktelig, sier Espen Opedal, øverste sjef i Tryg Forsikring.

Ulykkesstatistikk fra Statens vegvesen viser at en tredjedel av fotgjengerulykker skjer i mørket. I perioden 2005 til 2014 skjedde 40 prosent av de mest alvorlige ulykkene, hvor fotgjengere omkom, i mørket.

Halvparten av de omkomne fotgjengerne brukte ikke refleks.

Bruk av refleks reduserer risikoen for  å bli påkjørt i mørket med 85 prosent.

Selv om du ser bilen, er det vanskelig for bilisten å se deg hvis du ikke bruker refleks. Den lille livredderen er en billig livsforsikring.

- Går du langs en en vei i mørket uten refleks, er du først synlig for bilisten på 25 - 30 meters hold, sier Opedal. Med refleks vil du bli sett på 140 meters avstand. Dette betyr at i et område med 50 sone har bilføreren ti sekunder i stedet for to sekunder til å reagere på. Det kan være forskjellen på liv og død, sier Espen Opedal i Tryg Forsikring.

Artikkeltags