– Vi har dratt båter av grunn nesten hver dag i sommer, sier skipper Pål Bustgaard på redningsskøyta «Horn Rescue» på Skjærhalden.

Han har ingen fullgod forklaring på hvorfor så mange går på skjær i Østfold.

– Det er jo mange båter her, og mange skjær. Men uansett hvor i landet man er tror jeg en grunn kan være at folk er for opptatt av å se på kartplotteren, og stoler for blindt på den. Man må holde utkikk, og studere kartet. Planlegg seilasen sammen, så vet man hvor man skal og hvilke skjær man skal unngå, oppfordrer den erfarne skipperen. 

Færrest grunnstøtinger har det vært i Troms, der det kun er registrert tre grunnstøtinger i sommer.

De 223 grunnstøtingene gjenspeiler sannsynligvis ikke antallet som går på grunn. Disse er kun grunnstøtinger der det har vært behov for redningsskøyte for å få båten trukket av grunn.

Økning i antall oppdragFra 1. mai til 1. august i år har Redningsselskapets 50 redningsskøyter hatt i alt 3445 oppdrag. Tilsvarende tall for 2016 var 3289 oppdrag.

–Sommeren så langt viser en liten økning i oppdragsmengden. Vi har fem prosent flere oppdrag nå sammenlignet med fjoråret, opplyser pressevakt Lars Mosby Enger i Redningsselskapet.

Flest oppdrag har det vært i Østfold, og landets mest aktive redningsskøyte har i sommer vært RS «Horn Rescue» på Skjærhalden på Hvaler. De logget hele 269 oppdrag fra mai og frem til 1. august. RS «Stormbull» i Stavern og RS «Inge Steensland» i Arendal kommer på de neste plassene med henholdsvis 206 og 201 oppdrag.

Eksplosiv økning i båtbrannerFremdriftshavarier er den hyppigste årsaken til at båtfolket trenger hjelp fra redningsskøytene. I sommer har 1669 båter fått assistanse fordi båten har stoppet av en eller annen grunn.Redningsskøytene har utført 1370 slepeoppdrag.

Det har også vært en stor økning i antall båtbranner. Så langt denne sommeren har redningsskøytene bistått i slukkingen av 37 båtbranner, mot 23 i samme periode i fjor. Det tilsvarer en økning på hele 61 prosent. Flest branner har det vært i indre Oslofjord.

13 redninger i sommer I løpet av disse tre sommermånedene har Redningsselskapets mannskaper reddet 13 personer fra drukning. Flest redninger er det i Hordaland, der redningsskøytene har reddet syv personer.