Gå til sidens hovedinnhold

Hacker fra telemark tatt i internasjonal politiaksjon

Artikkelen er over 5 år gammel

SKIEN: En 17 år gammel gutt fra Bamble er pågrepet i en internasjonal politiaksjon mot et miljø som ifølge politiet driver med skadelig programvare.

Politiet har den siste uken aksjonert mot personer som besitter, bruker eller selger skadelig programvare i Norge. Fem menn fra 16 til 24 år er pågrepet, og en av disse er fra Telemark.

Politiet har beslaglagt større mengder datautstyr som nå må gjennomgås. Det er også tatt beslag i en rekke kontoer på Internett.

Har tilstått

Ifølge politioverbetjent Tor Olav Stadskleiv ved Bamble lensmannskonto,r har 17-åringen tilstått å ha brutt seg inn på andre personers datamaskiner.

- Han har forklart at bakgrunnen for å gjøre dette var å skaffe seg tilgang til digitale gjenstander som brukes i dataspill, sier Stadskleiv.

17-åringen er ikke kjent for politiet fra før, og det vil nå bli opp til politijuristene å vurdere hva slags straff 17-åringen får.

- Alvorligheten i dette ligger i at han har trengt seg inn i andres datamaskiner, sier etterforskeren.

Flere av de siktede erkjenner å ha brukt skadelig programvare mot andre i flere år. En av de siktede erkjenner å ha drevet en nettbutikk som selger skadevare.

- Dette er unge personer som vi håper vil slutte med sin aktivitet ved at politiet nå aksjonerer. Vi har dessverre sett eksempler på at unge hackere som starter i det små, etter hvert begår større og mer alvorlig datakriminalitet. Denne internasjonalt koordinerte aksjonen er derfor et viktig tiltak for å forebygge denne type lovbrudd, sier Håvard Aalmo, leder ved seksjon for datakriminalitet i Kripos.

Tar over andres maskiner

Programvaren som er funnet hos flere av de siktede skal ifølge pressemeldingen fra Kripos være en type skadelig programvare som kalles for Remote Access Trojan, forkortet RAT. Denne skadevaren er designet for å overta kontrollen over andres datamaskiner. Dermed kan man for eksempel logge andres tastetrykk, hente ut passord og personlig informasjon, stjele dokumenter, bilder og videoer og se andres webkamera i sanntid.

Nettbutikken solgte pakkeløsning for kunder som ønsket å infisere og kontrollere et nettverk av datamaskiner ved bruk av datavirus eller trojanske hester.

Internasjonalt samarbeid

De norske aksjonene er en del av den Europol-initierte aksjonen OP Falling sTAR som retter seg mot datakriminelle i europeiske land. Denne uka er det gjort pågripelser i Romania og Frankrike, i tillegg til i Norge. Kripos har koordinert den norske siden av aksjonen. De norske sakene ble først gjennomgått hos Kripos som gjorde en innledende etterforskning og identifisering av de mistenkte, før sakene ble oversendt til distriktene for videre oppfølging.

Europols satsing mot datakriminalitet har som mål å ta kriminelle som driver med datakriminalitet på alle nivåer, fra organiserte bakmenn og utviklere til unge personer som bruker og besitter skadevare. Kampen mot datakriminalitet krever et tett internasjonalt samarbeid og informasjon fra de norske sakene vil videreformidles til Europol.

Pågripelsene i Norge har skjedd i Romerike politidistrikt, Sør-Trøndelag politidistrikt, Nord-Trøndelag politidistrikt, Telemark politidistrikt og Hordaland politidistrikt.