Politiet opplever en voldsom oppgang i etterspørsel etter nye pass når det nærmer seg ferietid. Og i år velger politiet å være føre var inn mot vinter- og pårskeferien. Allerede nå ber de dem som skal ut å reise om å sjekke at passet er gyldig.

Gyldig?

- Rett før feriene er det mange andre som også må ha nytt pass, så vi anbefaler at du søker om pass i god tid før du skal ut og reise. Vårt råd er at du allerede nå sjekker om passet ditt fremdeles er gyldig. Husk at også barn må ha pass, ikke bare voksne. Flere av passkontorene har mulighet for timebestilling på nett. Dersom ditt nærmeste passkontor ikke tilbyr dette, så kontakt ditt lokale politi for mer informasjon, skriver Sør Øst politidistrikt på Facebook.

I Telemark kan du per nå bestille time for pass på Grenland politistasjon og Notodden politistasjon. Drop-in er fortsatt mulig i Bamble, Kragerø og Seljord.

Hindre rush

Politiet går i år tidlig ut med oppfordring om å bestille pass for å forhindre et voldsomt rush like før feriestart.

- Dette er litt på bakgrunn av erfaringene vi gjorde oss i fjor. Da merket vi et voldsomt trykk inn mot høysesongene. Det vil vi gjerne unngå i år, forteller førstekonsulent Hanne Ørvik ved Nams- og forvaltningsenheten.

Ørvik håper en oppfordring om å sjekke passet nå kan få folk til å være litt raskere på avtrekkeren.

- Nå har vi mye ledig kapasitet, og vi håper å kunne utnytte denne. Det handler om å spre passbestillingene ut, slik at ikke alle kommer til samme tid. Da unngår vi også at folk må reise med nødpass, sier hun.

I høysesong må man beregne minst ti virkedager for å få utstedt et ordinært pass.