Gå til sidens hovedinnhold

Livbøyer stjeles og ødelegges: – Det er en trist og ubegripelig

Artikkelen er over 4 år gammel

Årlig ødelegges og stjeles det livbøyer lang kysten vår.

– Vi håper folk skjønner at livbøyene er der for å redde liv. En bøye som mangler kan fort være forskjellen mellom liv og drukningsdød, sier sjef for Tryg Forsikring i Norge, Espen Opedal.

Tryg Forsikring utplasserer et par hundre livbøyer årlig langs kysten vår. Bøyene er et felles gode. Det har de vært siden starten på 50-talet.

Men det er dessverre noen som ødelegger for alle oss andre, forteller Tryg Forsikrings øverste sjef i Norge, Espen Opedal.

Stjeles

– Vi har ikke eksakte tall på hvor mange bøyer som forsvinner årlig. Det er ikke alltid vi i Tryg får beskjed når bøyene er borte eller ødelagte. Men jeg vil troat godt over 100 bøyer årlig må erstattes, sier Espen Opedal.

Han legger til at de siste årene har han registrert at flere bøyer forsvinner fra plassene sine.

– Det er en trist og ubegripelig trend, sier Opedal.

Tryg har siden 1952 plassert ut 40 000 livbøyer langs kyst og vann, som til sammen har blitt brukt i over tusen redninger siden den første bøyen ble hengt opp i 1952. Livbøyene henger på mange forskjellige steder, fra havnebassenger og naustvegger til skogstjern, men felles for alle er at de er satt for å redde mennesker som faller i vannet.

Redder liv

Livbøyene skal kun brukes i nødsfall dersom liv eller helse står på spill, men det kan virke som om ikke alle har respekt for de røde og hvite livbøyene fra Tryg, skriver de i en pressemelding.

– Det er meningsløst og fortvilende at enkelte mennesker ikke har respekt for bøyene. I verste fall kan det bli tragisk om bøyene er borte, og noen trenger dem for å redde noen fra drukning, sier Espen Opedal.

Lær barna bøyevett

Opedal kan fortelle at de gjerne skulle erstatte alle savnede bøyer fortløpende.

Men i år har bøyene vært så populære at etterspørselen overgår tilgjengelige bøyer. Derfor ber han folk ta vare på bøyene. Og at foreldre gjerne bidrar med litt bøyevett til kommende generasjon.

– Hver bøye har en ansvarlig fadder på stedet. Vi oppforder alle til å ta vare på bøyene. Heng dem opp om du finner dem slengende og fortell gjerne dine barn om hvorfor bøyen er der. Og ikke minst; at bøyen ikke er en badeleke, eller må ødelegges, sier Espen Opedal i Tryg Forsikring.

Gi beskjed

Det gis en klar oppfordring dersom du kommer over et tomt livbøyestativ.

– Om det er i et havneområde, kommunalt område, kan du ta kontakt med kommunen. Om bøyen mangler ved en båtforening, kan du ta kontakt med ledelsen i båtforeningen, sier Tryg-sjefen.

Sjekkliste:

  • Bøyen skal henge klart synlig på stativet sitt
  • Linen skal være festet til bøyen med en solid knute
  • Tauet skal være uten knuter, og være kveilet opp inni lineflasken.
  • Lineflasken skal henge i eller ved bøyen.