Gå til sidens hovedinnhold

Én million har sett videoen – på bare noen dager

Artikkelen er over 4 år gammel

Viktig budskap har slått an.

I forrige uke la Norsk Lastebileier-Forbund (NLF) ut sin informasjonsvideo "Stopp, se og vink" på Facebook.

Det har resultert i 20.000 delinger, og rekordmange visninger på fem dager.

Videoen er en del av trafikksikkerhetsprosjektet Venner på veien.

– Vi visste at dette var et budskap mange hadde godt av å høre. Derfor er det ekstra gledelig å se at vi traff så bra, sier markedsdirektør Kjell Olafsrud i NLF.

Han har ansvaret for Venner på veien, hvor frivillige lastebileiere besøker skoler over hele landet. Her gjennomfører de en praktisk og teoretisk undervisning for å øke trafikkunnskapen blant barn i første- til tredje klassetrinn.

Vil eliminere risikoen

Et av de viktigste budskapene i opplæringen er de tre læresetningene som løftes frem i videoen: Stopp, se og vink.

– Tanken er at barn og lastebilsjåfører skal lære å vinke til hverandre ved fotgjengeroverganger, slik at begge er sikre på at de har sett hverandre. Det er alltid sjåføren som har ansvaret for sikkerheten til fotgjengerne rundt kjøretøyet, men på grunn av lastebilens store blindsoner kan det hende at noen fotgjengere rett og slett ikke er synlige, sier Olafsrud.

Besøkt 30 skoler

I videoen ser man en jente, spilt av Jenny Larsen (10), som går i blindsonen på en lastebil og tilsynelatende blir påkjørt.

NLF har også fått med seg den velkjente racingføreren og lastebilsjåføren Tommy Rustad.

I 2016 har 1.351 elever på 30 skoler fått besøk av en lastebil i skolegården og sett de store blindsonene med egne øyne. Prosjektet fortsetter i 2017, med støtte fra Samferdselsdepartementet, Trygg Trafikk og If.