Avisene jobber på spreng for å rydde opp i Kvikkas-kaoset

TA GREP NÅ: Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold (KrF) krever at Kvikkas eller Samferdselsdepartementet tar grep umiddelbart.

TA GREP NÅ: Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold (KrF) krever at Kvikkas eller Samferdselsdepartementet tar grep umiddelbart.

Artikkelen er over 3 år gammel

TELEMARK: Kvikkas sin avisdistribusjon på lørdager har for mange vært en komplett fiasko og nå forlanger både stortingsflertall og redaktører i Telemark at det tas grep.

DEL

Da regjeringen innførte EUs postdirektiv i 2015 ble det satt i gang en anbudskonkurranse om levering av lørdagsaviser. Avisen Klassekampen avdekket at Posten ville ha 309 millioner kroner for jobben. Ålesund-baserte Kvikkas skulle bare ha 210 millioner kroner.

IKKE SÅ KVIKT: Selskapet Kvikkas, som vant anbudsrunden om å levere lørdagsaviser i Norge, har ikke levert som de skulle flere lørdager på rad.

IKKE SÅ KVIKT: Selskapet Kvikkas, som vant anbudsrunden om å levere lørdagsaviser i Norge, har ikke levert som de skulle flere lørdager på rad. Foto:

Siden Kvikkas og deres underleverandør Nordpost startet levering for noen uker siden har tusenvis av abonnenter i Amedia-konsernet møtt tom postkasse på lørdager. Sinte abonnenter ringer avishusene til TA, Varden, Telen, PD, KV, RA og VTB og lurer på hvorfor de ikke får varen de har betalt for. Nå krever Geir Jørgen Bekkevold (KrF) at noe må skje før distribusjonssvikten får alvorlige følger.

Uakseptabelt

- Det må skje noe straks. Misfornøyde kunder sier opp avtaler, det er bare slik det er, men hvis det betyr at redaksjonene som rammes hardest nå vurderer å redusere på innholdet sitt på grunn av dette, ja, da har dette kostnader jeg ikke kan akseptere. Det som er veldig skuffende er at alt ikke var på plass før avtalen med Kvikkas ble undertegnet. Dette er det statsråden som har ansvar for, sier Bekkevold.

Herlighet, det sier meg at Kvikkas ikke har hatt ting på stell

GEIR JØRGEN BEKKEVOLD (KRF) - Telemarksbenken

Han blir veldig overrasket når TA kan fortelle ham at det var først i slutten av forrige uke underleverandør Nordpost søkte etter avisbud på lørdager i øvre del av Telemark.

-  Herlighet, det sier meg at Kvikkas ikke har hatt ting på stell. Vi har jo trodd at de hadde rigget selskapet med nok avisbud. Her er det noe som ikke stemmer, sier Bekkevold.

Vi gjør alt vi kan

TAs sjefredaktør, Ove Mellingen, har fått merke abonnentenes frustrasjon.

SVIKTER DISTRIKTSNORGE: - Den valgte løsningen svikter folk i distriktene og nå må det snart gå opp for myndighetrene at det bor folk i hele landet, ikke bare i gangavstand til Karl Johan, sier Ove Mellingen.

SVIKTER DISTRIKTSNORGE: - Den valgte løsningen svikter folk i distriktene og nå må det snart gå opp for myndighetrene at det bor folk i hele landet, ikke bare i gangavstand til Karl Johan, sier Ove Mellingen.

– Stortinget har bestemt at folk som bor i distriktene skal få aviser på lørdagen. Det er oppsiktsvekkende at departementet ikke har gjort mer for å sørge for å gjennomføre Stortingets klare beslutning. Vi i TA, og i distribusjonen, jobber på spreng for å bøte på skaden. Jeg har personlig hatt kontakt med flere hundre abonnenter. Men, når det offentlige svikter, slik vi har sett her, er det krevende å få på plass, på kort tid, noe som fungerer, sier han.

Dette er et tegn på at man ikke tar distriktene våre tilstrekkelig på alvor i dette landet

OVE MELLINGEN - SJEFREDAKTØR TELEMARKSAVISA

- Kvikkas har hatt lang tid på seg for å sette opp et apparat som kan levere det de har påtatt seg, men så langt har de sviktet både folk i distriktene og sitt eget oppdrag. Dette er et tegn på at man ikke tar distriktene våre tilstrekkelig på alvor i dette landet. Nå må det snart gå opp for myndighetene at det bor folk i hele landet, ikke bare i gangavstand fra Karl Johans gate. Vi i TA beklager. Og jeg kan love at vi gjør alt vi kan for å få skikk på dette så fort som praktisk mulig. Det pussige er at Posten finner fram til abonnentene våre mandag-fredag – men lørdag er det visst umulig å finne dem for Kvikkas, sier Mellingen.

Krever opprydding

I anbudskonkurransen var det pris som var det viktigste kriteriet, ikke leveringssikkerhet. Kvikkas har ifølge fagbladet Journalisten ment at det kun er fem prosent av befolkningen som ikke har fått avisen på lørdager, mens tall fra ulike mediekonsern tyder på at opp mot 30 prosent av avisabonnentene ikke har fått lørdagsavisen sin. I ettertid har det vist seg at Kvikkas ikke finner abonnenter som ikke har en gateadresse.

Sjefredaktør i Varden, Tom Erik Thorsen, er heller ikke imponert over Kvikkas sine håndtering av lørdagsaviser.

- Jeg er aller mest opptatt av å finne løsninger, slik at alle får avisen. Det er det soleklart viktigste og har vår høyeste prioritet. Når det er sagt, er jeg svært lite fornøyd med hvordan lørdagsombæringen har fungert etter omleggingen. Her må myndighetene bære mye av ansvaret, sier han.

Mandag skrev Klassekampen at det nå er et flertall på Stortinget – bestående av Ap, Sp, V og KrF – som krever at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen rydder opp. Statsrådens svar har foreløpig vært at noen abonnenter «ikke bor på adresser som Kvikkas har fått i oppdrag å dekke». 3000 amediaavis-abonnenter får nå lørdagsaviser på mandager. Hvor mange som ikke får avis i det hele tatt er umulig å si, siden det ifølge distribusjonsdirektør i Amedia, Arne Sletholt, viser seg at ikke engang Kvikkas selv sitter på slike tall.

TA har ikke oppnådd kontakt med verken Kvikkas eller samferdselsminsiteren i denne saken.

Si opp hele avtalen

Det tiltagende raseriet blant frustrerte abonnenter – og redaktører – kan kanskje få sin løsning.

– I kontrakten mellom Samferdselsdepartementet og Kvikkas står det at departementet kan «si opp avtalen med umiddelbar virkning» ved vesentlige eller gjentatte brudd på bestemmelser i avtalen, skriver Klassekampen.

Avisen har også snakket med anbudseksperter som sier at samferdselsministeren kan si opp avtalen med Kvikkas, basert på at oppdraget ikke blir utført. Solvik-Olsen har tidligere uttalt at «hvis Kvikkas ikke tilbyr tjenesten som er kjøpt vil kontrakten være misligholdt», men han har også sagt at han tar sikte på å løse problemene som har oppstått.

Like sint som abonnentene

Telen-redaktør Jens Marius Hammer har sinte abonnenter innom kontoret nærmest daglig.

LITE FORNØYD: Redaktør i Telen, Jens Marius Hammer, er lite fornøyd med Kvikkas sin distribusjon på lørdager.

LITE FORNØYD: Redaktør i Telen, Jens Marius Hammer, er lite fornøyd med Kvikkas sin distribusjon på lørdager. Foto:

– Det er en alvorlig situasjon når abonnenter helt forståelig er sinte på Telen fordi de ikke har fått lørdagsavisa i en situasjon hvor andre sitter med ansvaret. Vi har de siste fire ukene rapportert avvik, drøftet saken med politikere på Stortinget og forsøkt å få fram avisene på annet vis, men avisene har heller ikke vært mulig å få tak i for oss. Når Kvikkas sin underleverandør Nordpost først i forrige uke søkte etter lørdagsbud i vår region, sier det seg selv at de ikke har prioritert vårt område. Vi har fått til en bedring i Heddal og Sauland, men i Tuddal, Bondal og Hjartdal har de fortsatt store problemer med å levere. Jeg er like sint som abonnentene, sier Jens Marius Hammer, som har mistet noen abonnenter i distriktene etter at Kvikkas overtok lørdagsansvaret.

Artikkeltags