Bande avslørt av tom barnevogn

Artikkelen er over 3 år gammel

TELEMARK: Flere vitner reagerte på at østeuropeerne gikk rundt med tom barnevogn inne på flere forskjellige butikker. Dermed falt banden for eget grep etter tyverier blant annet i Telemark.

DEL

I løpet av noen korte ettermiddagstimer på tirsdag gikk barnevognbanden i baret.

Det hele startet i utgangspunktet med at TV-programmet «Åsted Norge» på TV2 i mars gikk ut og etterlyste tre menn og en kvinne som reiste Østlandet rundt og rundstjal butikker.

Metoden var enkel og grei. En av mennene gikk rundt med en tom barnevogn, mens kvinnen fylte opp barnevognen med dyr elektronikk.

Barnevogn uten barn

Tirsdag ettermiddag gikk alarmen, skriver dt.no.

– Klokken 14.30 fikk vi inn en telefon fra et vitne som hadde sett «Åsted Norge», og som hadde sett at to menn gikk rundt på Elkjøp Drammen med en tom barnevogn. Vitnet hadde også sett at de to tømte barnevognen ute ved en bil, og at det fortsatt ikke var noe barn i barnevogna. Derfor noterte han bilnummer og varslet oss, forteller Birgit Austad, politiadvokat ved politiet i søndre Buskerud.

Så går det en time, før neste tips tikker inn. Denne gangen på Facebook-siden til «Åsted Norge». Vitnet forteller at han mener å kjenne igjen to menn som går rundt med en tom barnevogn inne på Lefdal på Gulskogen senter.

– Samtidig får vi flere tips om det samme. Vi får også melding om at en mann og en kvinne har stjålet pålegg på Meny på Gulskogen senter. Og metoden er den samme. Matvarene legges ned i en tom barnevogn, forteller Austad.

Politiet klarer å få fatt i mannen, mens kvinnen klarer å stikke av.

Etterforskerne går inn og sjekker overvåkingskamera fra senteret og finner tyveriene på videoer. De gjennomsøker også senteret i jakt på kvinnen – uten hell.

Ting skjer i Oslo

Men utover ettermiddagen skjer det også ting i Oslo. Der har politiet foretatt en mer eller mindre rutinesjekk på en leiebil som viser seg å være full av det politiet mener er tyvegods.

Det viser seg også at de som disponerer bilen også har tilknytning til en leid bolig i nærheten.

Dermed blir to menn og en kvinne pågrepet. Og det viser seg at det er to mennene som har blitt observert på Elkjøp i Drammen, og kvinnen som forsvant fra Meny på Gulskogen senter.

Bilen var full av blant annet dyr elektronikk, blant annet Apple-produkter.

Inne i den leide boligen fant man også ID-papirene til mannen som allerede var pågrepet i Drammen.

Kjent kvinne

Politiet knytter kvinnen til en rekke tyverier rundt om på Østlandet.

– Vi knytter henne til tyverier fra Telemark, Kristiansand, Rogaland, Bergen, Hordaland og her i Buskerud. Alle med samme metode. En mann går rundt med tom barnevogn, mens kvinnen legger varer ned i vogna. Men samtidig er vi usikre på om de tre mennene er de samme som vi tidligere har etterlyst. Det kan se ut som om hun har byttet ut mennene fra første runde med nye menn, sier Austad.

Hun forteller også at de fire kun har vært i Norge i et par dager før de ble pågrepet, og at kvinnen trolig har reist ut og inn av landet.

– Vi mener dette er organisert. Disse tyvene har også hatt utstyr som kan fjerne alarmbrikker fra varer. De har også kledd seg pent, i dyre klær for å ikke skille seg ut fra mengden, sier Austad.

De tre som ble pågrepet i Oslo er overført til politiet i Drammen, og vil sammen med mannen som ble pågrepet på Meny på Gulskogen senter bli fremstilt for varetektsfengsling på torsdag.

Artikkeltags