Tujahekk senker stressnivået til tyvene

HØY og SKJERMENDE: Den populære tuja-hekken pryder mange norske hager. Foto: (Opplysningskontoret for planter og blomster)

HØY og SKJERMENDE: Den populære tuja-hekken pryder mange norske hager. Foto: (Opplysningskontoret for planter og blomster)

Artikkelen er over 1 år gammel

Høye, store hekker rundt boliger gjør det lettere for tyver å jobbe i fred.

DEL

(Nettavisen): Å sette opp en høy hekk mellom deg og naboen kan være rot til mange konflikter. Du ønsker privatliv, og vil skjerme tomten din fra naboens.

Det du kanskje ikke har tenkt på er at høye hekker, for eksempel en tujahekk, er gull verdt for tyver.

Får jobbe i fred

Forsikringsselskapet IF har nemlig funnet en sammenheng mellom hekk og innbrudd, etter å ha studert flere tusen skademeldinger.

– Det vi ser er at nordmenn elsker tuja. Bakdelen er at vinningskriminelle tyver heller ikke er glade i innsyn. Når man planter tuja senker det stressnivået hos tyvene, for de er aller mest opptatt av å jobbe i fred og ro, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i IF.

Han fraråder likevel ikke folk fra å ha tujahekk rundt eiendommen sin, men anbefaler imidlertid å ikke ha den så høy at det ikke går an å se noe over den.

Rot til konflikt

Tuja vokser veldig raskt, og selv om den når høyden på 2.20 meter som mange ønsker, fortsetter den å vokse både i høyden og bredden.

Det du kanskje ikke visste, er at tuja er en tresort. Så plutselig ender du opp med en stor hekk av trær rundt eiendommen din, noe naboen din kanskje ikke setter så veldig stor pris på.

I fjor ble et ektepar i Holmenkollen i Oslo dømt til å beskjære hekken og betale 316.381 kroner i saksomkostninger etter en nabostrid. På daværende tidspunkt var tujahekken til ekteparet hele fem meter høy, og naboene mente at hekken kastet skygge over deres eiendom og var et fremmedelement.

Naboene fikk medhold i retten, og ekteparet måtte beskjære hekken.

Artikkeltags