Disse krigsbildene har du ikke kunnet se før nå: Her ser nazilederne at fabrikken er sprengt i stykker

Artikkelen er over 2 år gammel

TELEMARK: Arkivverket har digitalisert 8000 fotografier fra NTBs krigsarkiv fra andre verdenskrig. Flere bilder fra Telemark er på lista.

DEL

Krigsarkivet til NTB er en stor samling av bilder fra perioden 1940 til 1945. Fotografiene oppbevares i Riksarkivet, og en hel del av disse bildene er nå tilgjengelige for allmennheten etter at de har blitt digitalisert.

– Fotosamlingen oppsto i årene rett etter krigen, i NTBs billedavdeling, som overtok og ervervet bilder etter flere informasjonskontor og pressebyråer og blandet dem med sine egne bilder. Mest materiale finnes fra Regjeringens informasjonskontor i London, Pressekontoret i Stockholm og Norsk Telegrambyrå i Oslo. I tillegg er det foto fra NTB London, Nasjonal Samlings organer, allierte styresmakter, tyske myndigheter samt forskjellige internasjonale fotografer og byråer, opplyser Arkivverket.

Rjukan og Porsgrunn

Blant bildene som nå er gjort tilgjengelig finner man blant annet et fotografi av flere naztiopper på besøk i fylket. Dette bilde er tatt under general Falkenhorsts og Reichskommissar Terbovens besøk på Rjukan etter at tungtvannsfabrikken var blitt sprengt i stykker.

Det er også flere bilder fra ødeleggelsen etter bombingen av Norsk Hydros Magnesiums- og Aluminiumsfabrikker på Herøya i 1943. Bildene viser ødeleggelsene på selve fabrikken, og på den omkringliggende villabebyggelsen.

Hvordan Vemork og Rjukan så ut etter amerikanske bombeangrep er også dokumentert i arkivet. 

Bredt spekter

Serien på 8000 bilder dokumenterer et bredt spekter av livet under andre verdenskrig fra alle kanter av landet.

– Bildene dokumenterer blant annet krigen i Norge i 1940, dagligliv under okkupasjonen, kongefamilien i eksil, flyktninger i Sverige, Nasjonal Samlings virksomhet, frontkjempere, arbeidstjeneste, motstand, bombeangrep, ødeleggelser, senere norsk krigsinnsats samt frigjøringen, opplyser Arkivverket.

Materialet ble i sin helhet avlevert fra NTB/Scanpix til Riksarkivet i 2000. I dag er det Arkivverkets mest brukte og etterspurte fotoarkiv.

Artikkeltags