En av fem norske menn har foretatt reparasjoner eller gjort annet arbeid på det elektriske anlegget hjemme. Er du ikke elektriker, er dette forbudt å fikle med selv.

I en undersøkelse utført av InFact for strømleverandøren Fjordkraft, svarer 21 prosent av mennene at de har gjort arbeid som skulle vært gjort av en autorisert elektriker. Av kvinnene, som er spurt i undersøkelsen, oppgir 8,7 av dem at de har gjort det samme.

Dette er urovekkende tall. De som tukler ulovlig med det elektriske anlegget utgjør ikke bare en risiko for seg selv, men også for andre. I tillegg risikerer man, om en brann skulle oppstå, også en avkorting på forsikringen, sier kommunikasjonsdirektør Jeanne Tjomsland i Fjordkraft, i en pressemelding.

I følge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap skyldes 20 prosent av boligbrannene i Norge feil på det elektriske anlegget, og med rundt 3.000 slike per år er det anslagsvis 600 boligbranner som hvert år skyldes elektriske feil eller mangler, skriver Fjordkraft i pressemeldingen.

Den største årsaken til bygningsbrann hjemme er det å glemme komfyren. Her kan du lese hvordan du sikrer deg mot komfyrbrann.

Blant de som er spurt i undersøkelsen, er det færrest i Sør-Norge som tar jobben som el-reperatør hjemme. Ivrigst er innbyggerne i Nord-Norge med vestlandet og Oslo på de neste plassene.